FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborska oporba Vladi: vratite poticaje za pčelinje matice

ZAGREB,25. svibnja(Hina) - HNS/PGS-ov prijedlog da se vrati poticaj zauzgoj pčelinje matice od 30 kuna po matici, podržali su danas oporbeniklubovi u Hrvatskom saboru, pozivajući pritom na zaštitu autohtonesive pčele.
ZAGREB,25. svibnja(Hina) - HNS/PGS-ov prijedlog da se vrati poticaj za uzgoj pčelinje matice od 30 kuna po matici, podržali su danas oporbeni klubovi u Hrvatskom saboru, pozivajući pritom na zaštitu autohtone sive pčele.

Klubovi su suglasni da je ukidanje poticaja višestruko štetno za hrvatsko pčelarstvo i proizvodnju meda koji zbog visoke kvalitete ima osiguran prostor na zahtjevnom europskom tržištu.

Zahvaljujući poticajima, kaže Dragutin Lesar (Klub HNS/PGS-a), uzgoj matica od 1994. do 2002. povećan je s 3.200 na 47.000, a zbog ukidanja poticaja 2004. uzgojeno je tek 18.500 matica.

Lani je izvezeno samo 276 tona meda, godinu prije čak 1.050 tona.

Klubovi stoga traže odgovor tko je i zašto 2002. odlučio od svih uzgojno valjanih životinja ukinuti poticaj baš za pčelinje matice, tim više što za državu to poticanje i nije bilo preskupo.

Lesar navodi da bi vraćanje poticaja od 30 kuna po matici, državu 2006. stajalo 700 tisuća kuna, a 2007. 1,4 milijuna kuna.

Velika, nerazminirana šumska područja idealna su pčelinja paša, kaže Lesar, te dodaje kako ne treba zanemariti ni činjenicu da se pčelarstvom sve više bave razvojačeni hrvatski branitelji.

Razočaran negativnim mišljenjem Vlade, Lesar je zaključio kako bi, možda, bolje prošao tražeći da se, umjesto matica, potiču trutovi.

Sabor 14. sjednicu nastavlja glasovanjem o ovaj tjedan raspravljenim zakonskim prijedlozima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙