FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba "110 godina Starčevićeva doma"

ZAGREB, 25. svibnja 2005. (Hina) - Izložba "110 godina Starčevićevadoma" otvorena je danas u prigodi Dana grada Zagreba u prostorijamaGradske knjižnice u Zagrebu.
ZAGREB, 25. svibnja 2005. (Hina) - Izložba "110 godina Starčevićeva doma" otvorena je danas u prigodi Dana grada Zagreba u prostorijama Gradske knjižnice u Zagrebu.

O izgradnji Starčevićeva doma govorila je povjesničarka Agneza Szabo koja je ustvrdila kako je "Ante Starčević ostao zauvijek upisan u srce i biće hrvatskoga naroda".

Izgradnju Starčevićeva doma potaknuo je pravaš Josip Frank, napomenula je Szabo dodavši kako je uz "spomenik banu Josipu Jelačiću i Starčevićev dom izgrađen doprinosom cijeloga hrvatskog naroda". Starčevićev dom je izgrađen za godinu dana, a otvoren je u lipnju 1895., dodala je.

Izložbu na kojoj je izložena građa o utemeljitelju Stranke prava Anti Starčeviću i izgradnji Starčevićeva doma iz zbirke Gradske knjižnice i privatne zbirke Ante Meštrovića postavila je Zdenka Sviben iz Gradske knjižnice.

Izložba je otvorena od 25. svibnja do 15. lipnja 2005.

Ante Starčević (1823.-1896.) hrvatski je političar, filozof i književnik i jedan od utemeljitelja moderne hrvatske nacionalne ideologije. Zajedno s Eugenom Kvaternikom osnovao je na temelju ideje pune nacionalne nezavisnosti 1861. Stranku prava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙