FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Freedom house: nenasilni građanski otpor ključan za izgradnju trajne demokracije

WASHINGTON,25. svibnja(Hina) - Nenasilni građanski pokreti bili sunajznačajnija snaga u većini zemalja koje su imale uspješnu tranzicijuiz autoritarnog sustava u demokraciju, reklo je novo izvješće američkeorganizacije za građanska prava i demokraciju Freedom House.
WASHINGTON,25. svibnja(Hina) - Nenasilni građanski pokreti bili su najznačajnija snaga u većini zemalja koje su imale uspješnu tranziciju iz autoritarnog sustava u demokraciju, reklo je novo izvješće američke organizacije za građanska prava i demokraciju Freedom House.

Studija "Kako je stečena sloboda: Od građanske borbe do trajne demokracije" se bavi sa 67 zemalja u kojima je od 1972. obavljena politička tranzicija iz autoritarnih sustava.

Izvješće je zaključilo da su tranzicije nastale djelovanjem nenasilnih građanskih koalicija dovele do daleko boljih demokratskih rezultata nego one koje su potaknule političke elite.

Studija je pronašla značajnu nazočnost civilnih koalicija u većini tranzicija. U 50 od 67 tranzicija ili preko 70 posto zemalja u kojima je pao autoritarni sustav, snažan utjecaj izvršio je nenasilni građanski otpor.

Civilni otpor koristi taktiku poput masovnih prosvjeda, bojkota, blokada, štrajkova i građanske neposlušnosti kako bi stavio u pitanje i potkopao legitimnost autoritarnih vlasti.

Za Hrvatsku, jednu od zemalja obuhvaćenih studijom, Freedom House kaže da je napravila tranziciju u višestranačku demokraciju u prosincu 1999. nakon smrti predsjednika Franje Tuđmana.

Nakon uspona na vlast 1990. Tuđman je, kaže Freedom House, proveo čistku u državnim institucijama od svih pripadnika oporbe i nije pokazao interes za stvaranje transparentnog izbornog sustava.

Po prestanku rata 1995. mali džepovi oporbe počeli su dobijati na snazi dok je Tuđmanov HDZ utvrdio da "slabi njegova sposobnost da uspješno koristi etnički nacionalizam i taktiku zastrašivanja", navodi izvješće. Kao rezultat 2000. je došlo do iznenađujućeg poraza HDZ-a na slobodnim i otvorenim parlamentarnim i predsjedničkim izborima, kaže ono.

Studija kaže da su pogonske sile tranzicije u Hrvatskoj bile miješane, kako građanske koalicije tako i nositelji vlasti.

Snagu nenasilnih građanskih koalicija ocijenila je umjerenom.

Prema rangiranju Freedom Housea Hrvatska je 1998. i 1999. bila među djelomično slobodnim zemljama prema razvijenosti političkih prava i građanskih sloboda. Za 2004. rangirana je među slobodne zemlje.

"Ova studija ima posebno značenje nakon masovnih nenasilnih političkih previranja u Libanonu, poslijeizbornog prevrata u Kirgistanu i tranzicija prema demokraciji u Ukrajini i Gruziji koje su slijedile nakon nenasilnih, građanskih prosvjeda", rekla je izvršna direktorica Freedom Housea Jennifer Windsor.

"Studija dolazi u pravo vrijeme dok međunarodne organizacije i mnoge vlade razamtraju kako najbolje da promiču demokraciju i prava diljem svijeta", dodala je ona.

Studija Freedom Housea je zaključila da se sloboda i demokracija najbolje unapređuju širokim i kohezivnim građanskim koalicijama koje rabe nenasilnu taktiku. Od 32 tranzicije u kojima su bile aktivne snažne građanske koalicije danas su prema rangiranju Freedom Housea 24 zemlje ili 75 posto slobodne, 8 ili 25 posto djelomično slobodne, a nijedna nije u kategoriji neslobodnih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙