FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Ferrer: Hrvatska mora prihvatiti europske standarde i pravila

ZAGREB, 12. svibnja 2005. (Hina) - Zemlja koja se želi pridružitiEuropskoj uniji mora poštovati europske standarde i pravila, pravilavezana uz ljudska prava i demokraciju, a među njima je i suradnja sHaškim sudom, kaže u razgovoru za postaju Radio Slobodna Europa JorgeNunez Ferrer iz bruxelleskog Centra za europsku politiku.
ZAGREB, 12. svibnja 2005. (Hina) - Zemlja koja se želi pridružiti Europskoj uniji mora poštovati europske standarde i pravila, pravila vezana uz ljudska prava i demokraciju, a među njima je i suradnja s Haškim sudom, kaže u razgovoru za postaju Radio Slobodna Europa Jorge Nunez Ferrer iz bruxelleskog Centra za europsku politiku.

Na pitanje koliko su slučaj Gotovina i nesuradnja s Haaškim sudom Hrvatsku udaljilo od Unije, Ferrer odgovara: "Hrvatska mora poštovati europske standarde i pravila, jer EU ih neće reducirati. Unija nije samo trgovačka, carinska zajednica. To je ono što nove članice, ali i kandidati ne razumiju ili ne žele razumijeti. Ne radi se samo o nestajanju granica kako bi se moglo kretati i raditi, bez teškoća, tu su mnoga pravila koja se moraju poštovati, ona koja se tiču ljudskih prava i demokracije, a među njima je i suradnja s Haškim sudom. To je dio pravila i EU ne može i ne želi prihvatiti njihovo kršenje. Zemlja koja se želi pridružiti Uniji mora poštovati ta pravila. Za Europu su to temeljna politička i demokratska pitanja. Ako ih ne želite prihvatiti, nema ništa od pridruživanja. Europski parlament to želi svima dati do znanja u procesu pridruživanja. Nove članice mnogo toga moraju mijenjati, i to moraju učiniti i balkanske države".

Novinar postaje u razgovoru napominje da neki stručnjaci smatraju da bi se tradicionalni koncept integracije u EU trebao mijenjati te Ferreru postavlja pitanje koliko je dosadašnji koncept integracije u Uniju primjeren. Svako je proširenje drugačije, napomenuo je Ferrer ističući važnost prihvaćanja europskih pravila i zakonodavstva. No postoje i oni koji smatraju da balkanske države još nisu spremne za pridruženje Uniji, dodaje Ferrer i napominje da se, kada jednom počne proces pridruživanja, ovaj ne može se zaustaviti ukoliko države poštuju preuzete obaveze.

"Ne treba zaboraviti da je EU nastala nakon Drugog svjetskog rata, kada se željelo prevladati neprijateljstva među narodima koji su bili na suprotnim stranama u ratu. To znači da će i u slučaju Balkana, Unija pomoći da prevladaju neprijateljstva i napetosti među državama koje su bile u sukobu. Unija osigurava strukturu koja će pomoći da se politička pitanja i problemi transformiraju u tehnička, to će utjecati i na normalizaciju odnosa među zemljama. To nije niti unifikacija, niti obnova Jugoslavije, kako se ponegdje misli. Ono što će se dogoditi je nestajanje granica, kao i svuda u Europi, ljudi će ih prelaziti, kako bi radili i to se mora shvatiti. No, ponavljam to nije obnova Jugoslavije", istaknuo je Ferrer u razgovoru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙