FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Etiopska oporba objavila veliku pobjedu

ZAGREB/ADDIS ABEBA, 16. svibnja 2005. (Hina) - Glavna oporbenakoalicija u Etiopiji objavila je u ponedjeljak da je izborila 20 od 23zastupničkih mjesta u prijestolnici Addis Ababi na nedjeljnimparlamentarnim izborima na koje se, prema objavi izbornogpovjerenstva, odazvalo 90 posto od 25,6 milijuna registriranih glasačau zemlji.
ZAGREB/ADDIS ABEBA, 16. svibnja 2005. (Hina) - Glavna oporbena koalicija u Etiopiji objavila je u ponedjeljak da je izborila 20 od 23 zastupničkih mjesta u prijestolnici Addis Ababi na nedjeljnim parlamentarnim izborima na koje se, prema objavi izbornog povjerenstva, odazvalo 90 posto od 25,6 milijuna registriranih glasača u zemlji.

"Izbori pokazaju da su Etiopljani podržali demokraciju i da će se demokracija održati"; kazao je u ponedjeljak predsjednik izbornog povjerenstva Kemal Bedri nakon trećih po redu višestranačkih izbora u toj zemlji. Izbori su bili "vrlo transparentni", rekao je a prenijela je agencija France presse.

Glavna oporbena koalicija Koalicija za jedinstvo i demokraciju bolje se pripremila kako bi se suprotstavila premijeru Melesu Zenawiju koji bi ipak trebao dobiti treći petgodišnji mandat.

"Doista ljudi žele promjene i žele slobodu,", rekao je potpredsjednik koalicije Berhanu Nega.

Berhanu je kazao da će koalicija čekati prebrojavanje svih glasačkih listića u toj etnički raznolikoj zemlji a zatim će odlučiti hoće li prihvatiti konačan rezultat.

Ministar informiranja Bereket Simon priznao je kako je oporba ostvarila znatnu pobjedu u prijestolnici, prenosi Reuters.

Promatrači ističu da su izbori test koji treba pokazati koliko je premijer Zenawi doista privržen demokraciji u toj zemlji koja je nakon stoljeća feudalizma proživjela 17 godina marksističke diktature.

Analitičari drže da će Zenawijev Etiopski narodni revolucionalni demokratski front unatoč pobjedi biti znatnije oslabljen u saveznom parlamentu od 547 mjesta nego li u prethodnome sazivu.

Neka izvješća EU-ovih promatrača govorila su o određenim nepravilnostima, uključujući i oko 400 unaprijed označenih glasačkih listića u području Lidedtae južno od prijestolnice Addis Abebe. Također ima nepotvrđenih izvješća o pritvaranju oko 70 promatrača oporbenih stranaka u istočnoj Etiopiji, gdje su promatrači EU-a svjedočili i slučajevima da policija tuče glasače.

Promatračka misija Europske unije trebala bi svoje ocjene izbora iznijeti u utorak, a objava konačnih službenih rezultata očekuje se 7. lipnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙