FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush pozdravio slobodu i hrabrost Latvije

RIGA, 7. svibnja 2005. (Hina/Reuters/AP) - Američki predsjednik GeorgeBush u subotu je tijekom posjeta Rigi izrazio potporu baltičkimzemljama, koje su podržale Sjedinjene Države glede iračkog rata ipozdravio mladu latvijsku demokraciju i hrabrost koju je iskazala tazemlja.
RIGA, 7. svibnja 2005. (Hina/Reuters/AP) - Američki predsjednik George Bush u subotu je tijekom posjeta Rigi izrazio potporu baltičkim zemljama, koje su podržale Sjedinjene Države glede iračkog rata i pozdravio mladu latvijsku demokraciju i hrabrost koju je iskazala ta zemlja.

"Velika je radost doći u zemlju koja voli i cijeni slobodu", rekao je Bush nakon što je iz ruku latvijske predsjednice Vaire Vike-Freiberge primio "Orden tri zvijezde", najviše odličje u toj zemlji, utemeljeno 1918. u čast osnivanja latvijske države.

"Divim se hrabrosti vaše zemlje" rekao je Bush predsjednici Latvije nakon jednosatnog sastanka.

Njih su dvoje poslije toga položili cvijeće pred "Spomenikom slobode", 50-metarskim stupom na kojem je brončana statua žene, simbolom latvijske slobode, izrađenim 1935. Sva mjesta na kojima je boravio Bush bila su izolirana, a ulice kojima je prolazio bile su puste, okružene iznimno strogim mjerama sigurnosti.

Na rubnim dijelovima latvijskog glavnog grada prosvjedovalo je stotinjak osoba, noseći natpise "Stop ratu u Iraku".

"Mislim da naša predsjednica voli Busha, ali ga ne voli naš narod zbog iračkog rata", rekla je 16-godišnja učenica iz Rige Ginta Kozokaru.

Bushov posjet Latviji uzrujao je Moskvu zbog njegovih opaski o polustoljetnoj sovjetskoj "okupaciji" baltičkih zemalja nakon 2. svjetskog rata, zbog čega one od Moskve zahtijevaju službenu ispriku.

Američki predsjednik pokušava balansirati između dviju struja, tražeći od Rusije priznanje o teškim vremenima kroz koja su baltičke zemlje prolazile tijekom dominacije SSSR-a, ali i pozivajući od Latviju na ukazivanje poštovanja brojnom ruskom stanovništvu na svojem teritoriju.

Nakon sastanka s predsjednicima Estonije, Latvije i Litve i govora o demokraciji, Bush će u Nizozemskoj nastaviti europsku turneju posvećenu 60. obljetnici pobjede nad fašizmom u Europi, čiji će vrhunac biti središnja proslava u Moskvi u ponedjeljak, koju će, prema najavama, bojkotirati predsjednici Litve i Estonije Valdas Adamkus i Arnold Ruutel, kao i predsjednik Gruzije Mihail Sakašvili. Neće se pojaviti ni ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙