FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gruzijski predsjednik Saakašvili poziva na "novu Jaltu"

WASHINGTON, 10. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Gruzijski predsjednik MihailSaakašvili pozvao je u utorak u Washington Postu na organiziranje"nove konferencije u Jalti" između novih europskih demokracija, kakobi potjerao "fantome iz naše prošlosti".
WASHINGTON, 10. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili pozvao je u utorak u Washington Postu na organiziranje "nove konferencije u Jalti" između novih europskih demokracija, kako bi potjerao "fantome iz naše prošlosti".

Veći dio teritorija smještenih 1945. pod Sovjetski savez pripada danas zajednici demokratskih nacija, piše gruzijski predsjednik, prozapadni reformator koji je došao na vlast uz pomoć "ružičaste revolucije" krajem 2003. i koji je u utorak u Tbilissiju ugostio američkog predsjednika Georgea W. Busha.

"Na nama je da pridonesemo ostvarenju potpune Europe, slobodne i mirne", dodao je Saakašvili.

"Mislim da je vrijeme da se organizira nova konferencija u Jalti, dobrovoljna udruga novih europskih demokracija s tri glavna cilja": na prvom mjestu, "podržati konsolidaciju demokracije u našim vlastitim zemljama", kaže gruzijski predsjednik koji posebice spominje probleme na koje nailazi u vlastitoj zemlji u područjima Južne Osetije i Abhazije.

Na drugom mjestu, "moramo proširiti slobodu u području Crnog mora i kroz širu Europu", dodaje Saakašvili koji citira Moldaviju i Bjelorusiju.

U veljači 1945. Josif Staljin, Winston Churchill i Franklin Roosevelt sastali su se u Jalti, na Krimu, kad više nije bilo sumnje u njemački poraz i dogovorili se o "podjeli svijeta" između Zapada i Sovjeta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙