FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba "Tragom svjedočanstva"

ZAGREB, 26. travnja 2005. (Hina) - "Tragom svjedočanstva" naziv jeizložbe zlatnih, srebrnih i brončanih medalja, te prigodnog kovanognovca, posvećenih Ivanu Pavlu II., koja je večeras otvorena uMultimedijalnoj dvorani Glasa koncila na zagrebačkom Kaptolu.
ZAGREB, 26. travnja 2005. (Hina) - "Tragom svjedočanstva" naziv je izložbe zlatnih, srebrnih i brončanih medalja, te prigodnog kovanog novca, posvećenih Ivanu Pavlu II., koja je večeras otvorena u Multimedijalnoj dvorani Glasa koncila na zagrebačkom Kaptolu.

Uz Glas koncila, organizatori izložbe su Hrvatski novčarski zavod i Arheološki muzej u Zagrebu. Medalje i prigodni kovani novac izrađeni su za vrijeme triju pastoralnih pohoda Pape Hrvatskoj - 1994., 1998. i 2003. godine. Autori medalja i prigodnog novca vodeći su hrvatski kipari i medaljeri Želimir Janeš, Kruno Bošnjak, Kuzma Kovačić, Damir Mataušić i Stjepan Divković.

Izložba obuhvaća 33 eksponata, a u nazočnosti velikog broja uzvanika, predstavnika Crkve te kulturnih i javnih djelatnika, otvorio ju je apostolski nuncij Francisco Javier Lozano.

Zahvalivši organizatorima, on je rekao da je ova izložba uspomena na velikog papu, apostola pravde i mira u cijelome svijetu. Crkva u Hrvata i na ovaj način potvrđuje nezaboravno sjećanje na tri pastoralna pohoda Hrvatskoj, a izložba je i potvrda bogate hrvatske kulturne baštine. Večerašnji događaj ukazuje i na blizinu pape ovoj crkvi, narodu i naciji, a posebno na ljubav Ivana Pavla II. prema Hrvatskoj, rekao je Lozano.

Apostolski nuncij izrazio je nadu da će i novi papa Benedikt XVI. u svemu ovome slijediti svoga prethodnika, rekavši kako se nada da će hrvatski narod zaželjeti dobrodošlicu u Hrvatskoj i novom papi.

O važnosti izložbe govorio je ravnatelj Glasa koncila Nedjeljko Pintarić, kipar Kuzma Kovačić, predsjednik Uprave Hrvatskog novčarskog zavoda Ivan Marić, crkveni povjesničar dr. Juraj Kolarić te voditelj Numizmatičke zbirke Arheološkog muzeja u Zagrebu dr. Ivan Mirnik.

Izložba će ostati otvorena do 18. svibnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙