FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Horvatić o raspravi o suđenju "vukovarskoj trojici"

ZAGREB, , 12. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatska je svojim inzistiranjemna pravnim argumentima ostvarila prednost u raspravi o ustupanjusuđenja "vukovarskoj trojci" hrvatskom ili srpskom pravosuđu koja je učetvrtak održana pred Haškim sudom (ICTY) , ocijenio je savjetnikministrice pravosuđa prof. Željko Horvatić, zastupnik hrvatske Vlade udanašnjoj raspravi.
ZAGREB, , 12. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatska je svojim inzistiranjem na pravnim argumentima ostvarila prednost u raspravi o ustupanju suđenja "vukovarskoj trojci" hrvatskom ili srpskom pravosuđu koja je u četvrtak održana pred Haškim sudom (ICTY) , ocijenio je savjetnik ministrice pravosuđa prof. Željko Horvatić, zastupnik hrvatske Vlade u današnjoj raspravi.

U okviru strategije završetka rada ICTY-a, Tužiteljstvo je predložilo da se Hrvatskoj ili SCG ustupi suđenje trojici bivših oficira JNA - Mili Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću. Tereti ih se za najteži zločin počinjen u ratu u Hrvatskoj, pokolj 264 ranjenika i civila iz vukovarske bolnice na farmi Ovčara 20. studenoga 1991.

Predstavnici Vlada RH i SCG te obrane optuženih u današnjoj su raspravi obrazložili prednosti ustupanja predmeta njihovom pravosuđu, kao i argumente na štetu druge strane, pri čemu su branitelji "vukovarske trojice" prednjačili s diskvalifikacijama na račun hrvatskog pravosuđa.

"Mi smo inzistirali na pravnim pitanjima i tu smo u puno većoj prednosti, dok su oni raspravu htjeli prenijeti na drugi teren. Naglasili smo da prednost ima teritorijalna nadležnost, odnosno da treba suditi tamo gdje je zločine počinjen, te da je naš pravni sustav u punoj suglasnosti sa zahtjevima koji Haški sud postavlja za ustupanje", kazao je Horvatić u telefonskom razgovoru iz Haaga.

Hrvatska strana uspjela je odgovoriti na sve primjedbe branitelja optuženih, i one predstavnika vlade SCG, koji su bili puno suzdržaniji, smatra Horvatić.

U tim primjedbama isticano je da Hrvatske ne može osigurati nepristrano suđenje, da su neminovni pritisci javnosti i vlasti, da ICTY ne može državljane SCG izručiti trećim državama, da svjedoci Srbi neće doći na suđenje u Hrvatsku iz straha od "2.000 tajnih optužnica" i drugo.

"Odgovorili smo na sve primjedbe da hrvatsko pravosuđe neće biti nezavisno niti pod utjecajem izvršne vlasti, niti bilo koga tko bi inzistirao na osuđujućoj presudi, nego da će po svim pravilima postupka utvrditi ono što tvrdi haška optužnica a naš sud će provesti proces nezavisno kao i Haški sud", kazao je prof. Horvatić.

Ocijenio je kako su članovi izvanraspravnog vijeća i predstavnici Tužiteljstva više odobravanja i suglasnosti pokazali prema argumentima koje je on iznio, nego prema argumentima druge strane.

Između ostalog, branitelji "vukovarske trojice" inzistirali su na tvrdnji da se slabost hrvatskog pravosuđa ogleda i u ubojstvu Milana Levara, koji je po njima trebao biti svjedok u procesu gospićkoj skupini , kao i u procesu ICTY-a protiv Mirka Norca.

"Rekao sam da su neki svjedoci ubijeni, ako su ubijeni. Neki su umrli, a neke žrtve i većina žrtava je mrtvo i ne može dati izjavu. Dovoditi u vezu neki događaj sa sadašnjim stanjem i jačim pravom za preuzimanje slučaja nema nikakve pravne osnove", kazao je Horvatić.

Predsjedavajući sudac Alphonse Orie rekao je na kraju da će odluka vijeća biti vrlo teška, i pod znakom pitanja može li preveliko zastupanje interesa žrtava da suđenje bude u njihovoj zemlji a ne u zemlji optuženika, biti na štetu prava optuženika na pravično suđenje.

Tužiteljica Susan Somers u raspravi je također istaknula načelo teritorijalnosti, dok je za isticanje prednosti ustupanja SCG zbog aktualnog suđenja 17-orici počinitelja za Ovčaru u Beogradu ocijenila kako postoji "oštra razlika" između suđenja po zapovjednoj odgovornosti i onoga izravnim počiniteljima.

Prof. Horvatić također je kazao kako je "dobio uvjeravanja da bi za dva tjedna trebala biti donesena i objavljena odluka izvanraspravnog vijeća ICTY-a o ustupanju suđenje generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu", o čemu je rasprava održana prije dva mjeseca.

"Tvrdim da bi ta odluka trebala biti pozitivna za hrvatsko pravosuđe", kazao je prof. Horvatić i dodao da će obrazloženje odluke o ustupanju tog predmeta sigurno utjecati i na odluku o sudbini suđenja "vukovarskoj trojci".

Iako je teško razumjeti razloge Tužiteljstva da predloži ustupanje suđenja optuženima za najteži zločin počinjen u ratu u Hrvatskoj 1991-95., posebice za ustupanje zemlji agresoru u tom ratu, iz izvora bliskih ICTY-u saznaje se kako je isključena mogućnost da vijeće odbije prijedlog Tužiteljstva i predmet zadrži u nadležnosti Haškog suda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙