FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zadar-Međunarodna konferencija o alpskoj meteorologiji

ZADAR, 23. svibnja 2005. (Hina) - U Zadru je danas počela Međunarodnakonferencija o alpskoj meteorologiji, u radu koje sudjeluje oko 250uglednih svjetskih stručnjaka iz različitih grana planinskemeteorologije - planinske klimatologije, strujanja u bliziniplaninskih lanaca, ekstremnih vremenskih pojava i dr.
ZADAR, 23. svibnja 2005. (Hina) - U Zadru je danas počela Međunarodna konferencija o alpskoj meteorologiji, u radu koje sudjeluje oko 250 uglednih svjetskih stručnjaka iz različitih grana planinske meteorologije - planinske klimatologije, strujanja u blizini planinskih lanaca, ekstremnih vremenskih pojava i dr.

Konferenciju organiziraju Državni hidrometeorološki zavod, zatim Geofizički zavod "Andrija Mohorovičić" i Hrvatsko meteorološko društvo, a pokrovitelji su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, te Svjetska meteorološka organizacija. Znanstveni skup traje pet dana.

Konferencija je namijenjena razmjeni znanstvenih rezultata i informacija iz područja meteorologije, klimatologije i hidrologije na području Alpa, ali i na području drugih planinskih regija.

Sudionike skupa pozdravio je zadarski župan Ivo Grbić, te je istaknuo važnost meteorologije, odnosno preciznoga motrenja i predviđanja vremena za mnoga područja života, pomorstvo, ostalo gospodarstvo, ali i za zaštitu života ljudi.

Predsjednica Organizacijskog odbora te međunarodne konferencije Branka Ivančan Picek iz Državnog hidrometeorološkog zavoda rekla je na početku da se klima na području Alpa tiče mnogih zemalja, budući da je to u meteorološkom smislu vrlo specifično područje, s obzirom na vlagu u atmosferi i ekstremne vremenske prilike.

Organizacija Međunarodne konferencije o alpskoj meteorologiji priznanje je i Državnom hidrometeorološkom zavodu zbog više značajnih aktivnosti. To je osobito značajno jer je 2005. proglašena Međunarodnom godinom fizike, s namjerom da se skrene pozornost svjetske javnosti na važnost fizike i prirodoslovlja u rješavanju teških globalnih problema, poput, primjerice, problema energije, zaštite okoliša i ljudskoga zdravlja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙