FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Parku prirode Kopački rit predstavljeni novi projekti zaštite

KOPAČEVO,23. svibnja(Hina) - U povodu 22. svibnja, Međunarodnog danabiološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, uJavnoj ustanovi Park prirode Kopački rit danas su predstavljeni noviprojekti zaštite zaštićenih vrsta ptica, po čijoj je brojnosti istaništima Kopački rit poznat u europskim i svjetskim razmjerima.
KOPAČEVO,23. svibnja(Hina) - U povodu 22. svibnja, Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, u Javnoj ustanovi Park prirode Kopački rit danas su predstavljeni novi projekti zaštite zaštićenih vrsta ptica, po čijoj je brojnosti i staništima Kopački rit poznat u europskim i svjetskim razmjerima.

Ravnateljica Parka prirode Kopački rit Biserka Vištica rekla je kako je ove godine prvi put nakon Domovinskog rata "izvršen izuzetno uspješan projekt označavanja mladih orlova štekavaca krilnim markicama". Tijekom projekta ustanovljeno je da mladi orlovi "do svoje spolne zrelosti, u petoj godini života, lutaju i do 300 kilometara od mjesta gniježđenja" te da je Kopački rit ključno mjesto u koje se mlade ptice vraćaju.

Tijekom ovogodišnjeg monitoringa "sa sigurnošću je ustanovljeno gniježđenje 17 pari", rekla je ravnateljica Vištica dodavši kako ih "osobito raduje činjenica da su u tri gnijezda od 12 pregledanih pronađena po dva ptića". Prstenovanje mladih orlova završilo je jučer.

Posebno važnim ravnateljica Vištica ocijenila je i restauraciju kolonije čađavica bregunica (vrsta lastavica) kod sela Kopačeva, istaknuvši kako su "čađavice bregunice specifične zato što se gnijezde u rupama koje iskopaju uz obale rijeka ili pogodnim pješčanim i lesnim profilima". Njihova kolonija bila je ugrožena prirodnim odronom, kao i napadom predatora, domaćih mačaka, a "uređenje kolonije obavilo se stabiliziranjem i otkopavanjem dovoljno visokog profila, nakon čega su lastavice rado prihvatile uređeno mjesto, te započele s gniježđenjem", kazala je Vištica.

Dodala je kako su se "njima ove godine ponovno pridružila tri para žute pčelarice, jedne od najljepših vrsta hrvatske ornitofaune". Prošle se godine nisu gnijezdile "te smo jako sretni što su sada ponovno s nama", rekla je.

Ravnateljica Vištica najavila je i početak rada na novom projektu, restauraciji i obnovi šumskog staništa u području kompleksa dvorca Tikveš, u suradnji s Hrvatskim šumama, Šumarijom Tikveš i znanstvenim šumarskim institucijama. Šumska staništa u tom predjelu sastoje se uglavnom od stabala hrasta starih stotinjak godina, a koja su bolesna, najvjerojatnije zbog poremećaja razine podzemnih voda, kazao je Darko Cvijić, upravitelj Šumarije Tikveš.

U Kopačkom ritu obitava tristotinjak rijetkih ptica ili ukupno oko 2000 rijetkih životinjskih i biljnih vrsta. Ravnateljica Vištica dodala je kako raspolaže podacima i o 44 vrste riba, ali vjeruje da ih ima i više te je nužno što prije izvršiti monitoring ribljeg fonda, tim više što neke vrste spadaju u ugrožene.

Samo u dva mjeseca ove godine Kopački rit je posjetilo oko 7000 turista, a prošle godine 17.000. Turistička ponuda, osim vožnje brodom kroz zoološki rezervat, odnedavno je proširena i na vožnju kočijama Hrvatskih šuma kroz tikveško lovište.

Potporu planiranim projektima dao je i ministar kulture Božo Biškupić koji je jučer posjetio Kopački rit.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙