FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zašto je Osijek pod najezdom komaraca

OSIJEK, 4. svibnja 2005. (Hina) - Osječki zeleni u današnjem priopćenjutvrde da je "drastično povećanje broja komaraca u Osijeku, okolici iOsječko-baranjskoj županiji posljedica upitna znanstvenog projektakoji provodi voditelj Službe za monitoring pri Odjelu za biologiju naFilozofskom fakultetu dr. Enrih Merdić i suradnici u sklopumeđunarodnog projekta gdje se komarci isključivo promatraju krozprizmu znanstvenog istraživanja".
OSIJEK, 4. svibnja 2005. (Hina) - Osječki zeleni u današnjem priopćenju tvrde da je "drastično povećanje broja komaraca u Osijeku, okolici i Osječko-baranjskoj županiji posljedica upitna znanstvenog projekta koji provodi voditelj Službe za monitoring pri Odjelu za biologiju na Filozofskom fakultetu dr. Enrih Merdić i suradnici u sklopu međunarodnog projekta gdje se komarci isključivo promatraju kroz prizmu znanstvenog istraživanja".

Još je prošle godine bilo jasno da to istraživanje i "način tretiranja komaraca nije odgovarajući i stoga tražimo od grada Osijeka, Ministarstva zdravstva i ostalih mjeroadvnih ministarstava da se hitno uključe u rješavanje problema komaraca", rekla je predsjednica Zelenih Ljiljanka Mitoš-Svoboda.

Poseban problem vezan uz veliku najezdu komaraca je Kopački rit, u kojem u zaštićenu dijelu nije dopušteno tretiranje komaraca, "no upitno je što su komarci i ondje gdje se tretiraju postali otporni". To upućuje na činjenicu da je riječ o nekim novim vrstama, što znači da su komarci izmaknuli nadzoru struke", naglasila je.

Ovih dana nema govora o boravku u prirodi, posebice u šumi, jer su ugrizi komaraca nesnosni, a posljedice su otekline, svrbež. Najosjetljivija na ubode su djeca, koja stradaju i u gradu, i zbog uboda velik ih je broj potražio liječničku pomoć, doznaje se u osječkom Domu zdravlja.

Prozvani voditelj Službe za monitoring pri Odjelu za biologiju dr. Enrih Merdić tvrdi da su razlog ekstremno velikog broja komaraca optimalni ekološki uvjeti njihova razvoja. Zadnjih dana prskano je ručno 6000 hektara, a iz zrakoplova još 2000 hektara zelenog pojasa sjeverno od Osijeka, a sam grad tretira se gotovo svaki dan.

Osječki zeleni pak tvrde da uništavanje nije primjereno jer su se "očito pojavile neke nove vrste komaraca", a "upitno je i čim se uništavaju jer odmah nakon tretiranja nastavljaju bosti". Poručujemo građanima "i svima onima koji optužuju Osječke zelene da smo krivi jer se navodno borimo protiv tretiranja komaraca da to nije točno, rekla je voditeljica Osječkih zelenih Ljiljanka Mitoš-Svoboda.

"Mi naprotiv tražimo da se pravilno i na vrijeme unište ličinke komaraca, jer sve što se poslije događa postaje opasno i za ljude i za biljni i životinjski svijet". Tako često tretiranje "sigurno nije dobro za zdravlje, posebice što se svi moramo mazati ili štrcati kojekakvim sredstvima protiv komaraca", kazala je.

Osječki gradonačelnik Zlatko Kramarić za sutra je sazvao konferenciju za novinare na kojoj će se govoriti o najezdi i uništavanju komaraca, a nazočit će i prof. dr. Enrih Merdić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙