FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski frizeri i kozmetičari upozoravaju na rad na crno

ŠIBENIK, 23. svibnja 2005. (Hina) - Jedan je od najvećih problemahrvatskih frizera i kozmetičara rad na crno jer se čak 65 posto tedjelatnosti danas obavlja protuzakonito, rekla je na tiskovnojkonferenciji predsjednica Ceha frizera i kozmetičara Hrvatskeobrtničke komore Nada Gerber.
ŠIBENIK, 23. svibnja 2005. (Hina) - Jedan je od najvećih problema hrvatskih frizera i kozmetičara rad na crno jer se čak 65 posto te djelatnosti danas obavlja protuzakonito, rekla je na tiskovnoj konferenciji predsjednica Ceha frizera i kozmetičara Hrvatske obrtničke komore Nada Gerber.

Konferencija je održana u hotelskom naselju "Solaris" kod Šibenika gdje u organizaciji Hrvatske obrtničke komore jučer i danas traje 2. susret hrvatskih frizera i kozmetičara. Susret je okupio oko 300 predstavnika tih dviju struka, te nadležnih ministarstava i institucija i proizvođača opreme.

"Opravdanja inspekcijskih službi o nemogućnosti kontrole neregistriranih salona potpuno je neshvatljivo, jer se država na taj način odriče prihoda od poreza i ostalih davanja onih koji krše zakon. S druge strane, inspekcije svu svoju aktivnost, često i pretjeranu, usmjeravaju na naplaćivanje kazni za banalne prekršaje onima koji imaju registriran obrt, dok se pred nosom inspektora obavlja čitava nelegalna gospodarska djelatnost", rekla je Gerber.

"Taj je problem toliko raširen da je prerastao interese našeg ceha pa vjerujemo da će ova vlada u svom mandatu naći način kako se nositi s problemom sive ekonomije. U protivnom će onaj koji plaća porez i ne vara državu biti prisiljen zatvoriti obrt, a istodobno se neregistrirani frizerski saloni čak i reklamiraju", kazala je Gerber.

Upozorila je i na problem hiperprodukcije kadrova što je, po njezinim riječima, također jedan od uzroka sive ekonomije. Rekla je da je u cilju smanjenja broja upisa u škole za zanimanje frizera Hrvatska obrtnička komora počela pregovore s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa o promjeni mreže škola u pojedinim županijama. Iako je broj upisnih mjesta za frizera u školskoj godini 2005./2006. smanjen za 23 posto, i dalje je prevelik, rekla je Gerber.

U zaključcima Ceha, koji su danas predočeni javnosti, istaknut je zahtjev da i kozmetičari kod otvaranja obrta polažu majstorski ispit, što trenutačno nije slučaj, te je predloženo da se izradi informativni cjenik za frizerske i kozmetičarske usluge, kako i velika razlika u cijenama ne bi bila jedan od načina nelojalne konkurencije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙