FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Opatija: Izjava o položaju pravnika u gospodarstvu

OPATIJA,18. svibnja 2005.(Hina) - Hrvatski pravnici u gospodarstvuokupljeni na 43. susretu pravnika u Opatiji danas su prihvatili Izjavuo položaju pravnika u gospodarstvu kojom se želi "upozoriti kako jeprijeko potrebno da se svi uključe u nastojanja da se vladavina pravau nas dovede na prihvatljivu razinu".
OPATIJA,18. svibnja 2005.(Hina) - Hrvatski pravnici u gospodarstvu okupljeni na 43. susretu pravnika u Opatiji danas su prihvatili Izjavu o položaju pravnika u gospodarstvu kojom se želi "upozoriti kako je prijeko potrebno da se svi uključe u nastojanja da se vladavina prava u nas dovede na prihvatljivu razinu".

Osim predsjednika Hrvatskog saveza udruga pravnika u gospodarstvu Jakšu Barbića i predsjednice Inicijativnog odbora za osnivanje Komore pravnika u gospodarstvu Marine Kralj-Miliše Izjavu su, kao čin potpore, potpisali predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Stjepan Šafran.

Pripadnike pravničke struke Izjavom se poziva da učine sve što mogu, a sve ustanove da stvore uvjete u kojima bi se postigao željeni cilj - da Hrvatska bude država vladavine prava.

Po procjenama u hrvatskom je gospodarstvu zaposleno ili djeluje oko 6000 diplomiranih pravnika, a u gospodarstvu je aktivno oko 97.000 pravnih osoba te isto toliko obrtnika i pripadnika slobodnih zanimanja. Samo manji broj pravnih osoba i obrtnika zapošljava pravnike radi obavljanja pravničkih poslova, navodi se u Izjavi.

Pravnici u gospodarstvu nisu svjesni svoje društvene uloge, ocjenjuje se u Izjavi te navodi da su pravnici često prepušteni sami sebi, izloženi rizicima da propustima uzrokuju dalekosežne posljedice te zahtjevima da postupaju protiv pravila struke, a sami podnose odgovornost.

Pravnici osjećaju potrebu za organiziranim i stalnim stjecanjem znanja, naročito zbog najavljene pravne reforme u Hrvatskoj koja obuhvaća i reformu pravničke struke.

U nastavku Izjave stoji da pravnici ne prihvaćaju uvođenje trogodišnjega pravnog studija s kasnijim dvogodišnjim nastavkom te kako drže da je potrebno uvesti petgodišnji studij prava s dodatnim kolegijima iz područja važnih za gospodarstvo. Poduprto je osnivanje specijalističkih poslijediplomskih studija iz područja trgovačkog prava i prava društava. U Izjavi je navedeno da treba osnovati hrvatsku komoru gospodarskih pravnika, koja bi promicala struku i postala članicom Europske asocijacije pravnika u gospodarstvu. To bi, smatraju pravnici, pridonijelo približavanju hrvatskoga prava europskom pravu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙