FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 16. svibnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 15,30 sati
ZAGREB, 16. svibnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

BEOGRAD - Haškog optuženika Ratka Mladića u Haškom sudu očekuju do 11. srpnja, kad se obilježava dan zločina u Srebrenici, izjavio je ministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore Rasim Ljajić za beogradski dnevnik "Blic" od ponedjeljka. Predstoji nam razdoblje intenzivnih akcija i provjera koje trebaju utvrditi je li Mladić u SCG, a najbolji način da spriječimo daljnje spekulacije o tome je li on negdje viđen je da zajedno s predstavnicima međunarodne zajednice provjeravamo svaku informaciju o tome gdje se Mladić navodno nalazi, rekao je Ljajić.

SUBOTICA - Izbjeglice koji su iz Srbije organizirano otišli na glasovanje u Hrvatsku, po tvrdnjama organizatora, nisu doživjeli nikakve neugodnosti. "Putovanje i boravak u Hrvatskoj protekao je bez problema i provokacija, što je ostavilo dobar dojam kod ljudi", izjavio je u ponedjeljak za hrvatski program Radio Subotice predsjednik Upravnog odbora Centra za promjene Dragomir Mrdalj. Istaknuo je da su izbjeglice koji su u Hrvatsku u njihovoj organizaciji otputovali s preko 50 autobusa pridonijeli dobrim izbornim rezultatima srpskih stranaka u Kninu, Gračacu i Korenici.

LJUBLJANA - Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu i nekadašnji ministar obrane Jelko Kacin izjavio je da očekuje da će Makedonija preteći Hrvatsku na putu u Europsku uniju. Očekujem da će Makedonija datum za početak pristupnih pregovora s EU-om dobiti u drugoj polovici ove godine, čime će umjesto Hrvatske postati modelom buduće europske integracije, izjavio je na konferenciji za novinare u Ljubljani. Hrvatska se sve više zapliće i zatvara čime se udaljava od EU-a, pa bi proces približavanja zapadnog Balkana Europi trebalo ubrzati napredovanjem Makedonije, rekao je Kacin na konferenciji na kojoj je govorio i o svom posjetu Hotizi na Muri, gdje je osudio "zapljenu" slovenske skele od hrvatskih lokalnih vlasti.

BEOGRAD - Nedopustivo je da nitko u Srbiji nije reagirao zbog nedjeljnog četničkog okupljanja na Ravnoj gori, na kojoj je istodobno obilježena i 60. godišnjica pobjede nad fašizmom, izjavila je predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko. Biserko za beogradski dnevnik Danas kaže da je "falsifikat i podvala da se slavi dan antifašizma u čemu četnici nisu sudjelovali, oni jednostavno nisu bili antifašisti". Naglasila je da su Srbi u Drugom svjetskom ratu sudjelovali kao antifašisti, ali ne preko četnika. Za sadašnju srbijansku vladu Sonja Biserko je izjavila da je "cijela vlada četnička" i da se zbog toga "nitko ne buni".

VARŠAVA - Od svog postanka 1949. Vijeće Europe igra presudnu ulogu u demokratizaciji, stvaranju pravne države i zaštiti ljudskih prava, a u novoj eri globalizacije ono traži bliskiju suradnju sa svim mogućim partnerima koji dijele i poštuju iste vrijednosti, rekao je u ponedjeljak poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski na otvaranju 3. summita Vijeća Europe. Predsjednik Parlamentarne skupštine Rene van der Linden ocijenio je kako su glavni izazovi pred Vijećem Europe praktična primjena njegovih vrijednosti u svakodnevnom životu građana, poštovanje njegovih standarda, daljnji razvoj pravnog okvira za cijelu Europu i spašavanje Europske konvencije o ljudskim pravima od propasti, pred koju ju je dovelo neizmjerno gomilanje predmeta pred Europskim sudom za ljudska prava.

ZAGREB - Objava presude u objedinjenom postupku protiv bivšeg direktora ruske naftne tvrtke Jukos Mihaila Hodorkovskog, njegova bliskog suradnika Platona Lebedeva i bivšeg glavnog direktora tvrtke Volna Andreja Krajnova pred moskovskim sudom bit će nastavljena u utorak, javile su svjetske novinske agencije. Izricanje presude počelo je u ponedjeljak u podne po lokalnom vremenu, no nakon tri sata čitanja presude sutkinja proglasila stanku do 10:30 sati u utorak, ali to nije obrazložila.

PARIZ - Niz štrajkova omelo je promet u nekoliko gradova u ponedjeljak u Francuskoj gdje sindikati prosvjeduju protiv odluke vlade da ukine praznik Duhova kako bi financirala pomoć starijim i osobama s posebnim potrebama. Zračni promet odvijao se normalno u međunarodnoj zračnoj luci Paris/Roissy, ali su zabilježena "kašnjenja" na Orlyju. Francuski sindikati pozvali su na niz štrajkova u ponedjeljak za Duhove, obično neradni dan koji je vlada odlučila zamijeniti za dan "nacionalne solidarnosti" koji bi trebao donijeti dvije milijarde eura prihoda. Ta je mjera izazvala negodovanje većine Francuza.

BAGDAD - Iračke snage sigurnosti uhitile su nedavno jednog od glavnih proizvođača automobila-bombi u području Mosula, piše u ponedjeljak u priopćenju iračke vlade. U jednom od napada u petak iračke snage sigurnosti uhitile su Selima Jusefa Ghafifa Huseina ili Abua Dauda, koji je bio zadužen da nabavi vozila i na njih postavi što više eksploziva, ističe se. U priopćenju piše da je Abu Daud bio vrlo blizak suradnik šefa terorističke ćelije Abu Talha, pridruženoj terorističkoj mreži Abua Musaba al Zarqawija, šefa Al Qaide u Iraku.

KABUL - Vojna koalicija u Afganistanu pod američkim zapovjedništvom udvostručit će napore kako bi "zadobila povjerenje" Afganistanaca nakon protuameričkih prosvjeda u toj zemlji u posljednjih nekoliko dana, izvijestio je pukovnik Gary Cheek, zapovjednik koalicijskih snaga u istočnom Afganistanu. Nakon što je američki tjednik Newsweek 9. svibnja objavio da su američki istražitelji obezvrijedili Kuran u logoru u Guantanamu, a što su Amerikanci poslije zanijekali, izbili su prosvjedi u muslimanskim zemljama od Afganistana gdje je poginulo 16, a ozlijeđeno do 100 osoba, do Indonezije, Pakistana i Gaze.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙