FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljeno reprint izdanje Šišićeve monografije "Vojvoda Hrvoje Vukčić Hrvatinić i njegovo doba"

ZAGREB, 4. svibnja 2005. (Hina) - Samoborski izdavač "A. G. Matoš" izagrebačka Naklada "Hrvoje" predstavili su danas u Hrvatskom institutuza povijest u Zagrebu, nakon više od sto godina preslikano izdanjeknjige poznatoga hrvatskoga povjesničara Ferde Šišića "Vojvoda HrvojeVukčić Hrvatinić i njegovo doba".
ZAGREB, 4. svibnja 2005. (Hina) - Samoborski izdavač "A. G. Matoš" i zagrebačka Naklada "Hrvoje" predstavili su danas u Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu, nakon više od sto godina preslikano izdanje knjige poznatoga hrvatskoga povjesničara Ferde Šišića "Vojvoda Hrvoje Vukčić Hrvatinić i njegovo doba".

O Šišićevoj knjizi govorili su ravnatelj Hrvatskog instituta za povijest Milan Kruhek, akademik Franjo Šanjek, medijavelist Mladen Ančić te sunakladnik književnik Mile Pešorda.

Knjiga je magistralno djelo hrvatske srednjovjekovne povjesnice, ocijenio je Ančić dodavši kako Šišićeva "Hrvoja" treba čitati i u kontekstu vremena i povijesnih okolnosti.

Ančić je napomenuo kako je Hrvatinić bio vrlo moćan i strog vladar koji je upravljao područjem od Topuskog do Drine te od zadarskoga zaleđa do Kotora.

Šišić je napisao djelo koje je i danas jedan od glavnih oslonaca za poznavanja povijesti cijeloga prostora od istočne obale Jadrana do Podunavlja, a njegova poruka o jedinstvenosti prostora hrvatskoga i bosanskoga kraljevstva ni danas nije izgubila svoju aktualnost, napisao je Ančić u pogovoru izdanja Šišićeve knjige.

Šanjek je napomenuo kako se na temelju samo nekoliko podataka koje navodi Šišić ne može tvrditi da je Hrvoje Vukčić Hrvatinić bio pripadnik Crkve bosanske. On je respektirao pripadnike Crkve bosanskih krstjana i vjernike Katoličke crkve, dodao je.

Objavljivanje knjige o vojvodi Hrvoju prilog je borbi protiv kulturnoga zaborava, rekao je Pešorda i dodao kako je tim pothvatom dat prilog obilježavanju 600. obljetnice Hrvojeva misala.

Hrvoje Vukčić Hrvatinić (oko 1350.-1416.), veliki vojvoda bosanski, hrvatsko-dalmatinski ban, herceg splitski, znatno je utjecao na razvoj političkih prilika za vrijeme dinastičkih borbi za hrvatsko-ugarsko prijestolje.

Prvo izdanje Šišićeve knjige "Vojvoda Hrvoje Vukčić Hrvatinić i njegovo doba" objavila je 1902. Matica hrvatska.

Hrvatski povjesničar Ferdo Šišić (1869.-1940.) objavio je znamenito djelo "Povijest Hrvata za vrijeme narodnih vladara".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙