FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene europskih dionica najviše u zadnjih mjesec dana

LONDON/FRANKFURT, 20. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u petak su dosegnule najvišu razinu u posljednjih mjesec dana,predvođene Vodafonom pod utjecajem očekivanja snažnih rezultataposlovanja, pa se po dobitcima i dalje ponajviše isticao telekomsektor.
LONDON/FRANKFURT, 20. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u petak su dosegnule najvišu razinu u posljednjih mjesec dana, predvođene Vodafonom pod utjecajem očekivanja snažnih rezultata poslovanja, pa se po dobitcima i dalje ponajviše isticao telekom sektor.

Londonski Ftse indeks do podneva je osnažio 0,26 posto, na 4.975 bodova. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,13 posto, dosegnuvši 4.366 bodova.

U očekivanju robusnih godišnjih rezultata poslovanja, koji će biti objavljeni idući tjedan, dionice diva mobilne telefonije Vodafona skočile su dva posto. To je potaknulo rast cijena dionica ostalih pripadnika telekom sektora, koji bilježi najbolju izvedbu i to treći dan zaredom nakon objave boljih od očekivanja rezultata poslovanja BT-a i mobilnog operatera O2.

Značajnije dobitke ostvario je i švedski proizvođač kućanskih aparata Electrolux, čije su dionice skočile 4 posto pod utjecajem vijesti da je jedna private equity tvrtka platila 1,12 milijardi dolara za njezinog američkog rivala Maytag, što je potaknulo na tržištu razmišljanja i da bi švedska tvrtka mogla postati metom za preuzimanje.

Nakon što su kompanije koje čine oko 80 posto tržišne kapitalizacije u Europi izvijestile o svojim rezultatima poslovanja, investicijska banka JP Morgan procijenila je da su zarade kompanija nadmašile očekivanja za skoro deset posto, navodi se u izvješću investicijske banke.

Indeks Tokijske burze Nikkei izgubio je oko 0,36 posto svoje vrijednosti, završivši tjedan na 11.037 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙