FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UO HFP prihvatio konačnu ponudu EPH za Slobodnu Dalmaciju

ZAGREB, 20. svibnja 2005. (Hina) - Upravni odbor Hrvatskog fonda zaprivatizaciju (UO HFP) prihvatio je danas konačnu ponudu Europapressholdinga (EPH) za kupnju 245.187 dionica splitske Slobodne Dalmacijeili 34,63 posto vrijednosti temeljnog kapitala te medijske kuće, zašto će EPH izdvojiti 24,5 milijuna kuna.
ZAGREB, 20. svibnja 2005. (Hina) - Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (UO HFP) prihvatio je danas konačnu ponudu Europapress holdinga (EPH) za kupnju 245.187 dionica splitske Slobodne Dalmacije ili 34,63 posto vrijednosti temeljnog kapitala te medijske kuće, za što će EPH izdvojiti 24,5 milijuna kuna.

Osim toga EPH se obvezuje na dokapitalizaciju Slobodne u prvoj fazi u iznosu od 83,4 milijuna kuna, kazao je po završetku današnje sjednice Upravnog odbora HFP-a njegov predsjednik Damir Polančec.

Prva faza dokapitalizacije trebala bi se provesti u roku 15 do 30 dana, odnosno nakon Glavne skupštine Slobodne, zakazane, kako se čulo, za 6. lipnja ove godine.

Time bi EPH, dodao je Polančec, postao vlasnikom nešto više od 70 posto Slobodne Dalmacije.

Nakon toga EPH bi, kako se obvezao u ponudi, uložio još 271 milijun kuna u dokapitalizaciju, od čega 120 milijuna kuna u financijsko restrukturiranje tvrtke, 43 milijuna kuna za nove izdavačke projekte te 112 milijuna kuna za tehničko-tehnološku obnovu strojnog parka.

U odnosu na EPH-ovu ponudu iz ožujka prošle godine danas prihvaćena ponuda, napomenuo je Polančec, u financijskom dijelu razlikuje se samo za 55 milijuna kuna, koji su lani bili predviđeni kao "posebna naknada" (bonus) za prodavatelja (HFP), ako se cijeli posao provede u roku šest mjeseci. No, kako se to tada nije dogodilo, a i rok od šest mjeseci za to se, dodao je Polančec, pokazao nerealnim, jer se EPH trebao preustrojiti zbog tržišne koncentracije, sadašnja je ponuda manja za taj iznos.

Na upit što je s zahtjevom Agencije za tržišno natjecanje da EPH izađe iz Tiska zbog koncentracije i je li to uvjet za kupnju Slobodne, Polančec i predsjednik HFP-a Damir Ostović su kazali da, koliko oni znaju, EPH za izlazak iz Tiska ima rok od šest mjeseci od sklapanja ugovora za Slobodnu Dalmaciju.

U vezi zaposlenika Slobodne Dalmacije EPH se obvezao zadržati svih 686 zaposlenih na najmanje godinu dana te dodatno u roku idućih pet godina zaposliti minimalno 70 novih.

S obzirom na plaće pak Polančec je kazao da je EPH spreman povećati ukupan iznos za plaće za 3 milijuna kuna odnosno za 5 posto i to od 1. siječnja nakon stjecanja statusa dioničara.

Na upit što je s prijenosom 25 posto temeljnog kapitala Slobodne na sadašnje i bivše zaposlenike, temeljem odluke bivše Vlade (iz listopada 2003.) Polančec je kazao da u toj odluci ima nejasnoća te da će se to pokušati riješiti zajedno sa sindikatom i zaposlenicima u roku od 20 dana. Pojasnio je da broj dionica iz te odluke ne odgovara 25-postotnom dijelu temeljnog kapitala, te da će se za to trebati naći novo rješenje, tim više što će EPH dokapitalizirati Slobodnu.

Današnju odluku UO HFP-a o prodaji Slobodne EPH-u treba još, kazao je Polančec, potvrditi hrvatska Vlada.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙