FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoreno pismo SSUTH-a protiv modela privatizacije hotelskih tvrtki

ZAGREB, 5. svibnja 2005. (Hina) - Samostalni sindikat ugostiteljstva iturizma Hrvatske (SSUTH) ne može prihvatiti način privatizacijeprezaduženih hotelskih poduzeća u Podgori i Živogošću, ali i ostalihhotela koji će se konsolidirati i privatizirati po istom ili sličnommodelu, stoji u današnjem otvorenom pismu SSUTH-a.
ZAGREB, 5. svibnja 2005. (Hina) - Samostalni sindikat ugostiteljstva i turizma Hrvatske (SSUTH) ne može prihvatiti način privatizacije prezaduženih hotelskih poduzeća u Podgori i Živogošću, ali i ostalih hotela koji će se konsolidirati i privatizirati po istom ili sličnom modelu, stoji u današnjem otvorenom pismu SSUTH-a.

"Da se država jasno odredila prema dugovima nastalim u ratu zbog gubitka prometa i radi zbrinjavanja prognanika i izbjeglica, danas bi imali zdrave i investitorima poželjne tvrtke", navode SSUTH-u te dodaju da "tvrdoglavo forsirani model prodaje hotela zajedno sa zaduženjima rezultira zaključkom da dugovi hotela prema državi ne motiviraju investitore da ih kupuju".

Inače, Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (UO HFP) odlučio je početkom ove godine da se hotelske kuće Hoteli Živogošće, Hoteli Podgora i HTP Orebić, prodaju pod posebnim uvjetima, odnosno kroz program konsolidiranje i restrukturiranje društava, na način da se ne prodaju društva kao cjelina, nego dijelovi njihove imovine, i to prema tržišnoj vrijednosti.

Sindikat od UO HFP-a i Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka traži da preispitaju odluke o modelu privatizacije tih poduzeća te navodi da "u slučaju da se odluke provedu i rezultiraju negativnim učincima na društva i radnike, očekujemo da odgovorne osobe snose posljedice".

U otvorenom se pismo podsjeća da se na natječaju iz prosinca 2002. godine za 73,54 posto dionica Hotela Podgora tražilo oko 21 milijuna kuna, a dugovi su iznosili 101 milijun kuna. Za 90,15 posto dionica Hotela Živogošće tražilo se pak 31,11 milijuna kuna, uz preuzimanje duga od 122,8 milijuna kuna. No, na natječaju za te hotelske tvrtke nije bilo ponuda zainteresiranih ulagača.

"Putem takvog modela privatizacije investitor plaća dionice, preuzima dugove, garantira ulaganje i zaduživanje radnika sa zatečenim pravima, a o nekom normalnom vremenskom razdoblju u kojem bi trebao vratiti uloženi kapital, bolje ni da ne razmišlja", navode u SSUTH-u.

Polovinom siječnja ove godine Upravni odbor HFP-a je donio odluku da stručne službe Fonda odrede imovinu Hotela Podgora, koja će se prodati natječajem u svrhu financijske konsolidaciji Društva, a Uprava Hotela Podgora je početkom veljače dostavila pregled dugoročnih i dospjelih obveza društva te predložila da se dospjele obveze namire prodajom restorana Palma, bungalova te Hotel Mediteran. Potom je Fond od Uprave društva tražio te krajem veljače dobio snimak hotela Podgore s pripadajućim zemljištem i paviljonima Lovor i Bambus ukupne procijenjene vrijednosti nešto veće od 15,46 milijuna eura.

Odmah potom održana je sjednica Nadzornog odbora Hotela Podgora, na kojoj, tvrde u SSUTH-u, suprotno zapisniku, nije bio predstavnik radnika, a "zaključcima s te sjednice određuju se priprema i postupak procjene navedenih nekretnina, odgovorne osobe, te raspisivanje natječaja o prodaji tih nekretnina.

Dodaje se da su slični programi financijske sanacije i poslovnog restrukturiranja provedeni u "Jadranu" iz Crikvenice, a da je "pojedinačna prodaja imovine radi namirenja, prvenstveno vjerovnika iz bankarskog sektora, bez razvojne i vlasničke vizije, rezultirala novim značajnim gubicima i upitnom budnošću društva i zaposlenih".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙