FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 18. svibnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 15,30 sati.
ZAGREB, 18. svibnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BEOGRAD - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je u intervjuu obljavljenom u srijedu da je odluka o prekidu priprema za ranije planirani posjet Srbiji i Crnoj Gori u postojećim okolnostima jedino bila moguća i treba je shvatiti kao signal upozorenja. Ta je odluka bila jedino što sam u postojećim okolnostima mogao napraviti, a ja dosljedno zastupam vrlo jasne i vrlo čvrste stavove prema fašizmu i svim pojavama neofašizma, rekao je predsjednik Mesić u intervjuu za beogradski dnevnik Blic. Mesić je odlučio da neće posjetiti Beograd zbog nedjeljnog četničkog okupljanja na Ravnoj Gori, u čijoj je organizaciji po prvi put sudjelovala država, a kojim je završeno obilježavanje 60. godišnjice pobjede nad fašizmom u Srbiji.

SARAJEVO - Španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos opovrgnuo je u srijedu prilikom posjeta Bosni i Hercegovini tvrdnje kako su se neki od počinitelja terorističkih napada koji su se dogodili u njegovoj zemlji za to pripremali u BiH. "Za sada nema dokaza da su takve tvrdnje točne", kazao je Moratinos. Tvrdnje o pripremama islamskih terorista u BiH za napade u Španjolskoj ranije ovog mjeseca iznio je ravnatelj policije Republike Srpske Dragomir Andan, što je izazvalo brojna reagiranja i osude unutar BiH uz ocjenu kako je riječ o neodgovornim izjavama. Španjolski šef diplomacije je kazao da se slučaj tek istražuje i da za sada nema dokaza koji bi potvrdili Andanove tvrdnje.

RIM - Talijanski specijalci karabinjeri proveli su u srijedu ujutro na sjeveru Italije 12 naloga za uhićenje i pretresli više kuća, među kojima i stan milanskog imama, u potrazi za muslimanskim ekstremistima. Protuteroristička operacija provedena je u gradovima Milano, Varese, Torino, Novara, Bologna i Vercelli, a na osnovu istraga tužiteljstava u Milanu i Torinu vezanih za navodne terorističke aktivnosti s islamskim ekstremističkim predznakom. Tužiteljstvo u Torinu je tako razotkrilo jezgru Marokanske islamske borbene skupine, koja navodno namjerava u Maroku svrgnuti sadašnju vlast. Organizacija koja je razotkrivena u Milanu uglavnom je sastavljena od Tunižana salafita i navodno je planirala atentate na državne zgrade i policijske postaje.

RIM - Afganistanska policija drži da bi oteta Talijanka Clementina Cantoni (32) mogla uskoro biti oslobođena bez popuštanja njezinim otmičarima, javljaju u srijedu talijanske agencije prenoseći informacije iz Kabula. Policija je stupila u kontakt s humanitarnom djelatnicom Cantoni, koju su četiri naoružana napadača otela u petak navečer u centru Kabula. Glasnogovornik afganistanskog ministarstva unutarnjih poslova je rekao da se Talijanka dobro osjeća i da je "optimist" glede njezina oslobađanja. Iza otmice ne stoje politički ili teroristički razlozi, rekao je glasnogovornik i potvrdio da je riječ o običnom kriminalu. Opovrgnuto je, međutim, da su Clementinu oteli pripadnici bande Tela Mohammeda kako je u utorak objavljeno.

RIM - Čelnik talijanske opozicije i bivši predsjednik Europske komisije Romano Prodi izjavio je da Italija proživljava najteže razdoblje od završetka rata, zatraživši smjenu talijanske vlade. Novi gospodarski program mora biti hrabar i inovativan i Italija se mora suočiti s izazovima, naglasio je Prodi koji se na parlamentarnim izborima sljedeće godine namjerava natjecati s aktualnim premijerom Silvijom Berlusconijem. Vlada na čelu s Berlusconijem više ne zastupa većinu građana, ističe čelnik oporbe, ukazujući na najnovije izborne poraze bloka desnog centra na lokalnim izborima.

TBILISSI - Granata bačena u pravcu pozornice na kojoj se nalazio George Bush i njegov gruzijski kolega Mihail Saakašvili u Tbilissiju 10. svibnja, ispred zbijene gomile, bila je aktivirana i predstavljala je opasnost za američkog predsjednika, izjavio je u srijedu predstavnik FBI-ja. Dan nakon incidenta Bijela kuća je objavila da život američkog predsjednika nije ni u jednom trenutku bio u opasnosti u Tbilissiju. Taj čin "predstavljao je stvarnu prijetnju za zdravlje i dobrobit dvojice predsjednika i gomile prisutnih Gruzijaca", izjavio je predstavnik FBI-a Bryan Pharman u Tbilissiju na novinskoj konferenciji u gruzijskom ministarstvu unutarnjih poslova.

JAKARTA - Indonezijski su tužitelji u srijedu zatražili izricanje smrtne kazne indonezijskon militantu Syamsulu Bahriju, poznatom po nadimku Apui, zbog navodne umiješanosti u bombaški napad na australsko veleposlanstvo u Džakarti u rujnu prošle godine, kada je poginulo najmanje jedanaest osoba, prenosi Reuters. Glavni tužitelj Mohammad Roem pred sudom pokrajine Južne Džakarte rekao je kako tužiteljstvo Apuija smatra krivim za kršenje protuterorističkog zakona broj 15, donesenog nakon bombaških napada na Baliju u listopadu 2002. kada su poginule 202 osobe. Roem je također kazao kako drži da je Bahri namjerno upotrijebio silu, potaknuvši na taj način ozračje terora i straha među stanovništvom.

BAGDAD - Najnoviji val eksplozija automobila-bombi u Iraku zapovjedio je čelnik al Qaede u toj zemlji Jordanac Abu Musab al-Zarqawi na sastanku s pobunjenicima u Siriji, objavio je u srijedu visoki američki časnik. Usmjeravanje na sve češće napade te vrste, koji su u protekla tri tjedna odnijeli živote 400 Iračana, predstavlja zaokret u borbenoj taktici iračkih pobunjenika, kaže neimenovani časnik američke vojske. Pokazatelj promjene taktike broj je od 126 napada autobombama od kraja veljače, uključujući 21 samo u svibnju. Visoki časnik američke vojske rekao je da je sastanak u Siriji održan u sklopu redovitih konzultacija vođa iračkih pobunjenika, no nije poznato je li mu Zarqawi osobno nazočio.

ZAGREB/ANDIŽAN - Jedan od vođa pobune u Andižanu, na istoku Uzbekistana, identificiran je kao Kabul Parpijev i on je u bijegu, izjavio je u srijedu ministar unutrašnjih poslova Zakir Almatov optuživši pobunjenike za ubijanje civila. "Njegovo tijelo nije ovdje. On je bio jedan od organizatora pobune i ja sam s njime pregovarao. Zatim je pobjegao", kazao je ministar Almatov skupini stranih novinara i diplomata koji su u posjetu Andižanu, prenosi agencija France presse. Almatov također tvrdi da su "banditi ubili stotinu civila a osam ih je poginulo u nasumičnoj vatri", javlja njemačka agencija dpa.

PETRA - Jordanski kralj Abdullah i dobitnik Nobelove nagrade za mir 1986. Elie Wiesel u srijedu su u jordanskom antičkom gradu Petri otvorili konferenciju kojoj, među ostalima, prisustvuje 29 dobitnika Nobelove nagrade, a glavna tema konferencije bit će važna svjetska pitanja i način na koji se društvo s njima treba suočiti. "Nikada do sada nije bilo tako važno postići međusobnu bliskost, pronaći nove načine razumijevanja i zajedničkog djelovanja na novoj i boljoj budućnosti", rekao je jordanski kralj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙