FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Varna: počeo forum "Kulturni koridori jugoistočne Europe"

VARNA, 20. svibnja 2005. (Hina) - Pod pokroviteljstvom UNESCO-a iVijeća Europe u Varni je počeo regionalni forum "Kulturni koridorijugoistočne Europe, zajednička prošlost i zajedničko kulturnonaslijeđe - ključ budućeg partnerstva", na kojem sudjeluje i hrvatskipredsjednik Stjepan Mesić uz predsjednike deset država regije testotinjak predstavnika međunarodnih organizacija i stručnjaka.
VARNA, 20. svibnja 2005. (Hina) - Pod pokroviteljstvom UNESCO-a i Vijeća Europe u Varni je počeo regionalni forum "Kulturni koridori jugoistočne Europe, zajednička prošlost i zajedničko kulturno naslijeđe - ključ budućeg partnerstva", na kojem sudjeluje i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić uz predsjednike deset država regije te stotinjak predstavnika međunarodnih organizacija i stručnjaka.

Domaćin, bugarski predsjednik Georgij Prvanov, otvarajući Forum, treći po redu nakon Ohrida i Tirane, rekao je kako je to "pokazatelj da ova regija može djelovati i razmišljati zajednički, ali i s europskim partnerima".

"Istočna Europa nije periferija ni dvorište Europe. Proširena Europa ima duboke povijesne razloge. Sudionici Foruma pokazat će da zaslužuju da uđu u Europu", rekao je Prvanov.

Hrvatski je predsjednik obraćajući se sudionicima Foruma pozdravio ovu inicijativu jer je, kako je kazao, "do sada kada se spominjala različitost kultura i civilizacija, širila se mržnja a ne dijalog".

"Siguran sam da nas je okupila ideja suradnje, poštovanja i razumijevanja" rekao je Mesić.

Ovaj je projekt, kazao je Mesić, iznimno značajan jer su dosadašnji sukobi na ovim prostorima bili sukobi politika, a ne kultura i civilizacija.

Hrvatski je predsjednik posebno naglasio važnost manjinskih kultura i manjinskog identiteta jer u ujedinjenoj Europi nema većinskog naroda.

Ističući koliko je važno da se kulturno naslijeđe iskoristi kao izvor ekonomskog razvoja regije, Mesić je predložio da se nakon dijaloga civilizacija ove regije suradnja proširi i na znanstveno područje te da sljedeće takvo okupljanje bude u Hrvatskoj.

Glavni direktor UNESCO-a Koichira Matsuure je u pozdravnom govoru kazao kako je Forum početna točka za obnovljeni dijalog zemalja u regiji.

"Čelnici država prisutni ovdje spremni su ne samo na izražavanje potpore i na suradnju na kulturnom području, nego i na potpisivanje dokumenta koji stavlja kulturu u samo srce suradnje", rekao je Matsuura, istaknuvši da kultura ima stožerno mjesto u međunarodnim donosima.

"Sudionici Foruma shvatili su iznimnu moć kulture koja može biti razorni faktor ako se pogrešno shvati, ali i sredstvo mira i napretka ako se dobro iskoristi", dodao je glavni direktor UNESCO-a.

Terry Davis, glavni direktor Vijeća Europe, ocijenio je ovaj Forum kao potporu međukulturalnom dijalogu.

Istaknuvši da je kulturni turizam važan čimbenik održivog razvoja, Davis je naglasio kako ga upravo jugoistočna Europa vidi kao sredstvo za povećanje kvalitete života.

Forum će završiti u subotu usvajanjem Deklaracije o smjernicama za identificiranje, očuvanje, održivo korištenje i promicanje kulturnih koridora jugoistočne Europe.

Predsjednik Mesić će tijekom dana imati i nekoliko bilateralnih susreta i to s predsjednicima Grčke Karolosom Papouliasom te Turske Ahmetom Necdetom Sezerom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙