FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Forum Bertelsmann o Hrvatskoj kao predvodnici regije

ZAGREB, 17. svibnja 2005. (Hina) - Na forumu što će se početkom lipnjaodržati u Zagrebu neće se govoriti o potrebi članstva Hrvatske uEuropskoj uniji, već o tome što nakon pristupanja: kakav će poticajzemljama regije Hrvatska dati, rekao je u utorak u Zagrebu predstavnikzaklade Bertelsmann.
ZAGREB, 17. svibnja 2005. (Hina) - Na forumu što će se početkom lipnja održati u Zagrebu neće se govoriti o potrebi članstva Hrvatske u Europskoj uniji, već o tome što nakon pristupanja: kakav će poticaj zemljama regije Hrvatska dati, rekao je u utorak u Zagrebu predstavnik zaklade Bertelsmann.

Zaklada Bertelsmann središnji skup redovito održava u Berlinu, a ove će godine, 3. i 4. lipnja u Zagrebu organizirati forum Jugoistočna Europa na putu u Europsku uniju, rekao je Cornelius Ochmann iz zaklade.

Prilikom nedavnoga potpisivanja pristupnoga sporazuma s Bugarskom i Rumunjskom u Europi se, a posebno u Njemačkoj, pojavilo negativno mišljenje o tome jesu li daljnji krugovi proširenja EU-a uopće potrebni, rekao je Ochmann.

Zato zagrebački skup neće biti o tome treba li EU širiti na jugoistok Europe, već kakva je strategija potrebna da bi se uklonila negativna perspektiva iz razmišljanja o tome proširenju, rekao je Ochmann.

"Na skupu se nećemo baviti pitanjem ulaska Hrvatske u Uniju, već regionalnim pitanjima nakon njezina ulaska: Albanijom, Kosovom, Bosnom i Hercegovinom. Govorit ćemo o tome kako Hrvatska može pozitivno djelovati na cijelu regiju", rekao je Ochmann.

Cilj je skupa da se u dijalogu svih sudionika predstave zemlje jugoistočne Europe kroz svoju intenciju da postanu članice EU-a, što je jedini i glavni put za sve zemlje regije, rekao je Gordan Bakota, državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova.

Prema Bakotinim rječima, još se ne znaju svi sudionici skupa, ali predviđeno je sudjelovanje hrvatskoga predsjednika Stjepana Mesića, premijera Ive Sanadera, austrijskoga kancelara Wolfganga Schuessela, predsjednika vlade Crne Gore Mila Đukanovića, bugarskoga premijera Simona Sakskoburgotskoga, slovenskoga ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela i drugih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙