FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za četvrtak, 19. svibnja

ZAGREB, 19. svibnja 2005. (Hina) - Najavljujemo značajnije događaje začetvrtak, 19. svibnja
ZAGREB, 19. svibnja 2005. (Hina) - Najavljujemo značajnije događaje za četvrtak, 19. svibnja

ZAGREB - Španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos sastat će se s hrvatskom ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Kolindom Grabar Kitarović (Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, Trg Nikole Šubića Zrinskog 7-8, 11,30 sati). Nakon sastanka Moratinos će zajedno s hrvatskim ministrom financija Ivanom Šukerom potpisati Ugovor između RH i Španjolske o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i spriječavanja izbjegavanja plaćanja poreza na dohodak i imovinu. Moratinosa, koji boravi u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj primit će i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, premijer Ivo Sanader i predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks (Hrvatski sabor, Trg. sv. Marka 1-2, 12,45). Španjolski će ministar u četvrtak posjetit i grad Trogir gdje će mu u nazočnosti Kolinde Grabar Kitarović i župana Splitsko dalmatinskog Krune Peronje, gradonačelnik Vedran Rožić uručiti Povelju počasnog građanina grada Trogiora. (16,45 sati).

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić primit će u nastupni posjet veleposlanika Jorgea Fuentesa Monzonisa Viallongea, novog voditelja Misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Hrvatskoj (Ured predsjednika, Pantovčak 241, 18,00 sati).

VARNA - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić navečer putuje u Varnu gdje će sudjelovati na dvodnevnom regionalnom Forumu "Kulturni koridori jugoistočne Europe" čije je održavanje inicirao bugarski predsjednik Georgij Prvanov. Na ovom će se Forumu, koji se održava pod pokroviteljstvom glavnog direktora UNESCO-a Koichure Matsuure i glavnog tajnika Vijeća Europe Terryja Daviesa, okupiti predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Hrvatske, Makedonije, Rumunjske i Turske te međunarodnih organizacija. Forum će završiti usvajanjem "Deklaracije iz Varne" o istraživanju, zaštiti, korištenju i promicanju kultrurnih koridora jugoistočne Europe. Hrvatski će predsjednik ovaj forum iskoristiti i za bilateralne susrete sa svojim grčkim kolegom Karolosom Papuliasom i turskim Ahmetom Necdetom Sezerom.

BEČ - Glavna tužiteljica Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije (ICTY) Carla del Ponte u četvrtak će o suradnji zemalja bivše Jugoslavije i Haškog suda govoriti pred Stalnim vijećem Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u Beču. Del Ponte će 19. svibnja govoriti u Beču na sastanku Stalnog vijeća OESS-a, u sklopu projekta OESS-a za jačanje pravosudnih sustava u zemljama bivše Jugoslavije. Glavna haška tužiteljica od Hrvatske traži uhićenje i izručenje odbjeglog hrvatskog generala Ante Gotovine, te je u više navrata isticala da se on skriva u Hrvatskoj. Nakon izlaganja pred Stalnim vijećem OESS-a, Carla del Ponte u Beču će održati i konferenciju za novinare.

DEN HAAG - Nastavak dokaznog postupka obrane na suđenju za ratne zločine bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY).

NANCY - Francuski predsjednik Jacques Chirac, njemački kancelar Gerhard Schroeder i poljski predsjednik Aleksandar Kwasniewski u četvrtak će se sastati u Nancyju kako bi podržali francusko "da" za europski ustav, deset dana prije održavanja referenduma o tom pitanju u Francuskoj. Tema razgovora trojice dužnosnika bit će teški pregovori i proračunu EU-a za razdoblje od 2007. do 2013. godine, ali i referendum u Francuskoj o europskom ustavu koji će se održati 29. svibnja.

LOS ANGELES - Premijera zadnjeg dijela filmskog epa "Ratovi zvijezda: Epizoda III Osveta Sitha".

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Bernard Ćavar

Prije podne: Duška Gerić Koren

Poslije podne: Domagoj Janković

Večer: Renata Tomašević

Tel: 00 385 1 4808 645

Fax: 00 385 1 4808 822

e-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙