FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 19. svibnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 9,30 sati.
ZAGREB, 19. svibnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 9,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić zajedno s predsjednicima Albanije, Bugarske, Grčke, SCG, Makedonije, Turske i predsjedavajućim BiH sudjeluje u petak i subotu na regionalnom forumu "Kulturni koridori u jugoistočnoj Europi - zajednička prošlost i zajedničko naslijeđe - ključ za buduća partnerstva" u bugarskoj Varni. Ovaj se summit održava na inicijativu bugarskog predsjednika Georgija Prvanova koji je na regionalnom forumu "Dijalog među civilizacijama" 2003. godine u Ohridu privukao pozornost svojih kolega na ovaj projekt. Forum će završiti usvajanjem zajedničke izjave koja će odrediti smjernice za očuvanje, zaštitu, iskorištavanje i promicanje regionalnog zajedničkog naslijeđa i za razvoj budućih kulturnih razmjena.

WASHINGTON - Iran testira odlučnost Francuske, Britanije i Njemačke da ostanu jedinstvene i u pregovorima o iranskom nuklearnom programu traže isto što i Washington, rekao je viši dužnosnik američke administracije. "Mislim da je ovo razdoblje testiranja, a Iranci iskušavaju mogu li slomiti europsku trojku ili je odvojiti od nas", rekao je dužnosnik te ocijenio da europska trojka ima prilično dobar pristup. Europska trojka rekla je da će, nastavi li Teheran obogaćivati uran, poduprijeti američki plan da iznese slučaj pred Vijeće sigurnosti UN koje bi moglo nametnuti sankcije.

PEKING - Pedeset jedan rudar nestao je, a možda i izgubio život u eksploziji koja je u četvrtak ujutro odjeknula u rudniku ugljena na sjeveru Kine, priopćila je vlada. Kineski su rudnici među najsmrtonosnijima u svijetu, a prošle je godine u njima poginulo približno 6000 osoba, prema službenim statistikama. Neovisni promatrači međutim tvrde da bi broj poginulih mogao biti bliži 20.000.

BRASILIA - Površina iskrčenih dijelova Amazone u Brazilu ponovno se naglo povećala u 2003. i 2004. godini, a zaštitari okoliša strahuju od još većeg uništavanja prašume uslijed širenja farmi i nasada soje u tom području. Ministarstvo zaštite okoliša objavilo je u srijedu da se površina uništenih predjela najveće prašume na svijetu u tom razdoblju povećala za 26.130 četvornih kilometara, što odgovara veličini američke savezne države New Jersey. I dok Brazil pokušava zauzeti sve veći udio u svjetskoj trgovini poljoprivrenim proizvodima, zaštitari okoliša zabrinuti su da neće biti moguće zaustaviti širenje farmi i površina zasijanih sojom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙