FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Luki Paljetku u Sarajevu uručena nagrada "Bosanski stećak"

SARAJEVO,18. svibnja(Hina) - Hrvatskom pjesniku Luki Paljetku u srijeduje u Sarajevu uručena nagrada "Bosanski stećak", najveće priznanjekoje dodjeljuje Društvo pisca Bosne i Hercegovine.
SARAJEVO,18. svibnja(Hina) - Hrvatskom pjesniku Luki Paljetku u srijedu je u Sarajevu uručena nagrada "Bosanski stećak", najveće priznanje koje dodjeljuje Društvo pisca Bosne i Hercegovine.

Uručenje nagrade upriličeno je u okviru završne pjesničke večeri 44. sarajevskih dana poezije održanoj u Narodnom pozorištu u nazočnosti velikog broja uzvanika.

Paljetak je sedmi dobitnik ove nagrade utemeljene nakon završetka rata u BiH kao priznanje za životno djelo koje se dodjeljuje istaknutom domaćem ili inozemnom pjesniku zaslužnom po svom spisateljskom, humanističkom i intelektualnom angažmanu.

"Paljetak, jedan od najvećih pjesnika našeg vremena, neponovljivi majstor u jeziku koji snagom i čarolijom njegove neposredne uporabe povezuje mora, kontinente, generacije i svjetove, redovito je ljetpotu svoga literarnog izraza potvrđivao jasnim, mudrim i blagovremenim stavovima o životu i vremenu u kojemu živimo. Time je svjedočio da svaka velika književnost treba, pored književnoestetske dimenzije, posjedovati i književnoetičku opravdanost i smisao", dio je obrazloženja uprave Društva pisaca BiH o dodjeli nagrade Paljetku za kojega se također ističe kako je hrvatski ali i mediteranski i europski pjesnik.

Sam Luko Paljetak kazao je u povodu dodjele "Bosanskog stećka" kako mu to priznanje iznimno mnogo znači, tim prije što se u Sarajevu ni malo ne osjeća strancem jer ga za taj grad vežu brojna druženja i prijateljstva koja datiraju još od prijeratnog razdoblja.

Nagradu koja nosi ovakvo ime Paljetak je opisao kao posebno dragu jer baš kao i sam stećak, i poezija ima svoju posebnu težinu a i jedno i drugo računaju na vječito postojanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙