FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen Paljetkov roman "Skroviti vrt"

ZAGREB, 23. travnja 2005. (Hina) - Roman Luke Paljetka "Skroviti vrt -Dnevnik Cvijete Zuzorić, plemkinje dubrovačke" predstavljen je u petakna večer u Zagrebu.
ZAGREB, 23. travnja 2005. (Hina) - Roman Luke Paljetka "Skroviti vrt - Dnevnik Cvijete Zuzorić, plemkinje dubrovačke" predstavljen je u petak na večer u Zagrebu.

Nakladnik romana je zagrebačka izdavačka kuća Profil.

O Paljetkovu romanu govorio je urednik knjige Velimir Visković, talijanistica Iva Grgić i akademik Tonko Maroević.

"Paljetak je sklon književnim mistifikacijama," istaknuo je Visković i dodao kako je u romanu "iscrtao život jedne senzibilne i obrazovane žene". Ovo je fikcionalna, rafinirana proza vrhunskoga stilista goleme erudicije, dodao je.

Grgićeva je napomenula kako je Paljetak izmislio i popunio prazninu dubrovačke ženske renesanse.

Paljetkov roman je višedimenzionalno i teško nadmašivo djelo, ustvrdio je Maroević i dodao kako nam je autor darovao jedno pravo remek-djelo.

Maroević je ocijenio kako je Paljetak ovim romanom "ispunio prazninu težinom napisavši jedan od najvrsnijih tekstova suvremene hrvatske književnosti".

Paljetak romanom "Skroviti vrt" (381 str.) ispisuje imaginarni dnevnik dubrovačke plemkinje Cvijete Zuzorić (1552.-1648.) koja je svojom ljepotom i zagonetnim životom privlačila pjesnike.

Renesansno ozračje na predstavljanju knjige dočarali su Solisti sv. Vlaha koji su izveli nekoliko renesansnih napjeva.

Luko Paljetak (1943.) je pjesnik, prevoditelj, esejist, feljtonist, pisac za djecu i kazališni i likovni kritičar. Autor je mnoštva knjiga, a među njima i knjige pjesama "Pjesni na dubrovačku".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙