FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Hrvatske reakcije na skup na Ravnoj Gori

ZAGREB, 18. svibnja 2005. (Hina) - Ma koliko netko na našim prostorima,posebno Bosni i Hercegovini, može biti ogorčen što srpski liderisudjeluju u veličanju četničkog pokreta, hrvatskim bi liderima bilobolje da ne govore o tome, kaže se u prilogu srpske redakcije postajeDeutsche Welle povodom najave hrvatskog predsjednika Stjepana Mesićada obustavlja pripreme za posjet Beogradu radi četničkog skupa naRavnoj Gori na kojem su sudjelovali i predstavnici srbijanskihvlasti.
ZAGREB, 18. svibnja 2005. (Hina) - Ma koliko netko na našim prostorima, posebno Bosni i Hercegovini, može biti ogorčen što srpski lideri sudjeluju u veličanju četničkog pokreta, hrvatskim bi liderima bilo bolje da ne govore o tome, kaže se u prilogu srpske redakcije postaje Deutsche Welle povodom najave hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da obustavlja pripreme za posjet Beogradu radi četničkog skupa na Ravnoj Gori na kojem su sudjelovali i predstavnici srbijanskih vlasti.

"Skup četnika na Ravnoj Gori izazvao je kontroverze i u samoj Srbiji i Crnoj Gori, a u Hrvatskoj reakcije su bile žestoke, pa je tako hrvatski predsjednik Stipe Mesić izjavio je da obustavlja pripreme za posjet Srbiji i Crnoj Gori, a gledajući izolirano Mesićeva bi odluka bila opravdana, iako je nejasno kakve su to pripreme obavljaju za posjet koji još nije ni dogovoren", primjećuje se u prilogu srpske redakcije postaje Deutsche Welle.

"Ma koliko netko na našim prostorima, posebno Bosni i Hercegovini, može biti ogorčen što srpski lideri sudjeluju u veličanju četničkog pokreta, hrvatskim bi liderima bilo bolje da ne govore o tome. Samo dan prije ravnogorskog sastanka četnika, u austrijskom selu Bleiburg jednako su tako, uz potporu i sudjelovanje države okupili brojni ustaše. Tamo je govorio i predsjednik parlamenta Vladimir Šeks", nastavlja srpski DW.

"Poražena ustaška vojska, zajedno s civilima, ali i četnicima i slovenskim bjelogardejcima, tamo se predala Englezima, koji su je, po dogovoru iz Malte, izručili partizanima. No predaja nije bila profesionalno izvedena, pa je i tamo bilo ubijanja, a najviše je žrtava bilo na križnom putu od Bleiburga, preko Slovenije do Hrvatske i Srbije, gdje je ubijeno tisuće ljudi. Žrtve su bili i ustaše i četnici, ali i nevini civili, članovi obitelji i drugi", tumači postaja i dodaje da nitko nema ništa protiv odavanja počasti mrtvima, ali da je "Bleiburg je bio i ostao mjesto javnog okupljanja ustaša, a hrvatske vlasti nisu ništa učinile da to spriječe".

Komentator postaje ocjenjuje i da je nevjerojatno da hrvatski mediji napadaju srpske vlasti da su izjednačile partizane i četnike i dodaje da "u Hrvatskoj ustaše nisu izjednačeni s partizanima jer su vlasti smanjile mirovine partizanima, a ustašama su ih povećale". "Rugala se sova sjenici da ima velike oči", zaključuje se u prilogu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙