FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na vojnom poligonu "Korana" vježba "Talačka kriza u mirovnim operacijama"

KARLOVAC/KRNJAK, 18. svibnja 2005. (Hina) - Na vojnom poligonu "Korana"kod Krnjaka danas je, u sklopu međunarodnog tečaja Središta zameđunarodne vojne operacije (UNMOC-5), izvedena vježba "Talačka krizau mirovnim operacijama" kao i rješavanje krize uz uporabu posebnihsnaga i uz zračnu potporu.
KARLOVAC/KRNJAK, 18. svibnja 2005. (Hina) - Na vojnom poligonu "Korana" kod Krnjaka danas je, u sklopu međunarodnog tečaja Središta za međunarodne vojne operacije (UNMOC-5), izvedena vježba "Talačka kriza u mirovnim operacijama" kao i rješavanje krize uz uporabu posebnih snaga i uz zračnu potporu.

U terenskom dijelu obuke za vojne promatrače, uz 24 polaznika tečaja, sudjelovalo je oko 250 pripadnika Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) i Bojne za specijalna djelovanja 2. gardijske brigade HV-a.

Zapovjednik Središta za međunarodne vojne operacije, kapetan bojnog broda Ivan Anić, prvi dio obuke - u kojemu su simulirane situacije nemira pobunjenika i uzimanja talaca - ocijenio je relativno uspješnom budući da "mirovnjaci nisu među pobunjenicima na vrijeme uspjeli izdvojiti vođu za pregovore, već su prebrzo pozvali na intervenciju Vod snaga za brzo djelovanje UN-a".

I supervizor Snaga za brzo djelovanje, satnik Robertino Perković, u svojoj je analizi istu primjedbu prokomentirao kako Snage za brzo djelovanje imaju prvenstvenu ulogu uspostave mira u regiji, pazeći da ne bi primjenom sile, prije nego što je to nužno, pospješile napetost među pobunjenicima.

U drugom dijelu vježbe Bojna za brzo djelovanje uspješno je riješila talačku krizu, odnosno "oslobodila otete mirovnjake" i to metodom "spuštanja niz brzi konop" iz helikoptera.

Scenarij vježbe unaprijed je bio poznat samo instruktorima, a njegova je svrha pripremiti pripadnike mirovnih snaga UN-a za 70 mogućih kriznih situacija na terenu.

Središte za međunarodne vojne operacije u Zagrebu ima certifikat za provođenje međunarodnih tečajeva za UN-ove vojne promatrače.

Tako je među 24 polaznika tečaja, 13 polaznika iz Hrvatske vojske u UNMOC-5, a 11 je stranih polaznika - i to po dvojica iz Gvatemale, El Salvadorea, Kambodže, iz Srbije i Crne Gore te iz Togoa, i jedan polaznik iz Jemena.

Današnjoj terenskoj obuci na vojnom poligonu "Korana" kod Krnjaka trebali su biti nazočni visoki predstavnici Oružanih snaga Republike Hrvatske i Ministarstva obrane RH te vojni atašei diplomatskog kora u Hrvatskoj, ali je zbog posjeta načelnika Glavnog stožera OS Albanije Pellumba Qazimia Zagrebu danas organizirano više sastanaka, pa će rezultati obuke visokom vojnom gostu iz Albanije i ostalim gostima biti predstavljeni sutra, najavio je kapetan bojnog broda Ivan Anić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙