FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborski odbor za ratifikaciju Konvencije o zapošljavanju pomoraca

ZAGREB,17. svibnja(Hina) - Saborski Odbor za pomorstvo, promet i vezejednoglasno je danas podržao prijedlog potvrđivanja Konvencije ozapošljavanju i raspoređivanju pomoraca, koja bi stvorila pretpostavkeda se u posredovanje pri zapošljavanju pomoraca, uz Zavod zazapošljavanje, uključe i druge pravne osobe.
ZAGREB,17. svibnja(Hina) - Saborski Odbor za pomorstvo, promet i veze jednoglasno je danas podržao prijedlog potvrđivanja Konvencije o zapošljavanju i raspoređivanju pomoraca, koja bi stvorila pretpostavke da se u posredovanje pri zapošljavanju pomoraca, uz Zavod za zapošljavanje, uključe i druge pravne osobe.

Ratifikacija Konvencije iz 1996. omogućila bi liberalizaciju tržišta rada, a pomorcima bi osigurala socijalnu i mirovinsku zaštitu, kazao je državni tajnik pri Ministarstvu mora Branko Bačić.

Upozorio je da je Zavod za zapošljavanje u protekle tri godine posredovao pri zapošljavanju svega 2.000 pomoraca, kojih je u Hrvatskoj 30.000.

To znači da je 80 posto pomoraca zaposleno posredovanjem drugih pravnih osoba, koje rade ilegalno i nemaju mogućnost kontrolirati poštivanje Zakona o radu, kazao je Bačić.

Odbor je jednoglasno podržao i prijedlog potvrđivanja okvirnog ugovora o zajmu od Razvojne banke Vijeća Europe.

Riječ je o zajmu na 15 godina, s pet godina počeka i kamatom od 2,2 posto, a njime bi se djelomično financirala izgradnja komunalne i društvene infrastrukture na otocima.

Projekt je vrijedan ukupno 770 milijuna kuna, od čega bi 50 posto trebale namaknuti jedinice lokalne samouprave i javna poduzeća, 25 posto novca osigurat će se iz državnog proračuna, a zajam bi pokrio preostalih 25 posto.

Bačić je izvijestio da je Ministarstvo za taj projekt ove godine izdvojilo 127 milijuna kuna, te da projekt "dobro napreduje".

Odbor je prihvatio i prijedlog izmjena Zakona o telekomunikacijama, koji predviđa znatno veće ovlasti Agencije za telekomunikacije, kao nezavisnog regulatora.

Predsjednik Odbora Radimir Čačić izrazio je bojazan da bi se poslovi TK nadzornika pri Agenciji, čije uvođenje predviđaju predložene izmjene, mogli preklapati s poslovima inspektora pri Ministarstvu.

Državni tajnik Dražen Breglec pojasnio je da Ministarstvo do danas nije imalo ni jednog inspektora, a danas je, kaže, zaposlen prvi.

"Ministarstvo jednostavno ne može privući kvalitetan kadar, jer inspektorima ne možemo zajamčiti visoka primanja", pojasnio je Breglec.

Budući da prekršajne mjere mogu izreći isključivo državni službenici, nadzornici će naprosto nadzirati tržište i o uočenim nepravilnostima izvještavati inspektora, koji će potom moći izreći kaznu koja, po predloženim izmjenama, može doseći pet posto prihoda koje je operator ostvario godinu ranije, pojasnio je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙