FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tribina o ženama na tržištu rada

ZAGREB, 10. svibnja 2005. (Hina) - Uz političku participaciju, položajna tržištu rada siguran je pokazatelj općeg položaja žene u društvu,rečeno je na današnjoj tribini Ženske infoteke "Žene na tržištu rada,mobbing, zakonodavstvo, zapošljavanje".
ZAGREB, 10. svibnja 2005. (Hina) - Uz političku participaciju, položaj na tržištu rada siguran je pokazatelj općeg položaja žene u društvu, rečeno je na današnjoj tribini Ženske infoteke "Žene na tržištu rada, mobbing, zakonodavstvo, zapošljavanje".

Predstojnica Vladina ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin ocijenila je da su žene u nas marginalizirana skupina, neravnopravna na tržištu rada, o čemu dovoljno govori njihov sve veći udio u nezaposlenima koji je dosegao gotovo 60 posto.

Žene se već na razgovorima za posao ispituju o bračnom statusu i planovima za trudnoću, iako to Zakon o radu zabranjuje, a sasvim legalan način da ženu otpuste kad zatrudni poslodavci pronalaze u stalnom potpisivanju ugovora na određeno vrijeme, navodi Štimac Radin.

Istraživanje koje su web portali Moj Posao i Selectio proveli prošli mjesec pokazalo je da se među 1.107 njihovih ispitanika više od 67 posto žena susrelo s ispitivanjem o obiteljskim planovima, a 56 posto muškaraca također je odgovaralo na slična pitanja.

Međutim, dok čak 90 posto žena smatra kako bi im iskren odgovor da planiraju obitelj znatno umanjio šanse za posao, 14,6 posto muškaraca smatra da bi im takvi "ozbiljni planovi" čak pomogli u daljnjoj karijeri.

Mišljenje da u poslu lakše napreduju žene bez djece podržava 72 posto ispitanika.

Helena Štimac Radin najavila je da Vladin ured planira provesti opsežno empirijsko istraživanje o standardnim oblicima diskriminacije pri zapošljavanju.

Predsjednica zagrebačke Gradske skupštine Morana Paliković Gruden istaknula je kako nemogućnost zapošljavanja žena doseže takve razmjere da su u Zagrebu postojali ciljani programi zapošljavanja u kojima se, unatoč doškolovanju i povlasticama, nije uspjela zaposliti niti jedna žena iznad 45 godina, a i one iznad 40 vrlo su teško zapošljive.

"Znači da moramo mijenjati programe i drugačije odrediti zakonske kvote za poslodavce, po uzoru na kvote propisane za zapošljavanje invalida", napomenula je Paliković Gruden.

Posebno je teško ženama koje žele pokrenuti male obrte ako moraju za to uzetu poduzetničke kredite s kamatama zbog kojih ne mogu ni voditi posao niti preživjeti, dodala je.

Na tribini je predstavljen novi broj Ženske infoteke "Kruh i ruže" koji s različitih aspekata obrađuje temu "Žene na tržištu rada".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙