FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjedok: Atentat na Đinđića pokušaj državnog udara

BEOGRAD,17. svibnja 2005.(Hina) - Nastavljajući svjedočenje predSpecijalnim sudom za suzbijanje organiziranog kriminala u Beogradu,koje je započeo u travnju, bivši tajnik ureda vlade Srbije zakomunikacije Vladimir Popović izjavio je da je atentat na premijeraZorana Đinđića 12. ožujka 2003. godine predstavljao "političkoubojstvo i pokušaj državnog udara".
BEOGRAD,17. svibnja 2005.(Hina) - Nastavljajući svjedočenje pred Specijalnim sudom za suzbijanje organiziranog kriminala u Beogradu, koje je započeo u travnju, bivši tajnik ureda vlade Srbije za komunikacije Vladimir Popović izjavio je da je atentat na premijera Zorana Đinđića 12. ožujka 2003. godine predstavljao "političko ubojstvo i pokušaj državnog udara".

"Nemam dilemu tko su neposredni izvršitelji ubojstva, ali ne mogu vjerovati da su oni radili bez političke podrške", kazao je Popović, tvrdeći da su sadašnji šef Sigurnosno-informativne agencije (BIA) Rade Bulatović i bivši šef Vojne obavještajne službe Aco Tomić (obojica uhićeni u policijskoj akciji "Sablja" nakon atentata) imali izravne kontakte s optuženima, te da sadašnji premijer Vojislav Koštunica, "čak ako za te kontakte i nije znao", mora snositi odgovornost.

Popović je prvooptuženog Milorada Ulemeka Legiju, bivšeg zapovjednika Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije, raspuštene nakon atentata na Đinđića, optužio da se sprema pobjeći iz zatvora. Popović je, suočen s prvooptuženim, tvrdio da se jedan dio nekadašnjih pripadnika te postrojbe sprema na Bliskom istoku osnovati zaštitarsku tvrtku i da će tamo sačekati Ulemeka koji će "pobjeći iz zatvora kad dobije presudu".

Nitko od odvjetnika 13 optuženih nije Popovića pitao odakle mu podaci za tu tvrdnju, a Ulemekov komentar bio je: "Vi ste loše obaviješteni".

Radio B92 je u ponedjeljak objavio da je Aleksandra Ivanović, supruga prvooptuženog Milorada Ulemeka Legije, osnovala Agenciju za zaštitu osoba i objekata "Lupus" u kojoj su zaposleni bivši pripadnici Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije, ali da nije poznato je li je uopće i gdje ta Agencija registrirana. Agencija se nalazi u Beogradu, u blizini zgrade MUP-a Srbije.

Suđenje se nastavlja u srijedu, ispitivanjem novih svjedoka Specijalnog tužiteljstva za borbu protiv organiziranog kriminala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙