FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

New York Times: Haški sud zaposleniji nego ikad

WASHINGTON,15. svibnja(Hina) - Haški sud je zaposleniji nego ikad snajnovijim dolaskom mnogih optuženika i nastojanjem da svoj rad završiu skladu s postavljenim rokovima, piše u nedjelju list The New YorkTimes.
WASHINGTON,15. svibnja(Hina) - Haški sud je zaposleniji nego ikad s najnovijim dolaskom mnogih optuženika i nastojanjem da svoj rad završi u skladu s postavljenim rokovima, piše u nedjelju list The New York Times.

Demonstrirajući neutemeljenost kritika da je Haški sud pretjerano glomazan, čak sumnjivi eksperiment u međunarodnom pravosuđu, Sud koji se bavi zločinima počinjenim u bivšoj Jugoslaviji sada je na vrhuncu svoje aktivnosti, piše Times.

Šest suđenja odvija se dnevno u tri sudnice, a nakon dolaska mnogih novih optuženika Sud često radi od 8 sati prijepodne do 7 navečer.

"Sada smo suočeni s pravom jagmom za sudskim vremenom", rekao je listu glasnogovornik Suda Jim Landale. "Zaposleniji smo nego ikada ranije".

Nakon dolaska više od 20 novih optuženika u Den Haag ove godine, broj odbjeglih koje ICTY traži sveden je na 10.

Pritisak Zapada naveo je Srbiju da izruči niz visokih zapovjednika vojske i policije, a u Den Haagu su se pojavili i dužnosnici iz Makedonije i s Kosova, regija koje također trebaju potporu Zapada, piše Times.

Hrvatskoj je rečeno da će njezino nastojanje da uđe u Europsku uniju biti odgođeno dok ne izruči odbjeglog generala Antu Gotovinu, navodi Times.

Dužnosnici Suda su diskretno ushićeni, kaže Times.

"Mnogi od visokih osumnjičenih dužnosnika su sada ovdje", rekao je Jean-Daiel Ruch, savjetnik glavne tužiteljice Carle del Ponte. "Umjesto napora da dođemo do optuženika, naš rad sada se uvelike premjestio u sudnice gdje mu je i mjesto".

Vijeće sigurnosti UN-a naložilo je strategiju završetka rada ICTY-ja tražeći da se njegovo tužiteljstvo usmjeri na najviše osumnjičene dužnosnike i završi sve istrage do kraja 2004. Ono također traži da Sud završi suđenja do kraja 2008. a žalbe do 2010.

Times kaže da je tužiteljstvo posebice zadovoljno nedavnim dolaskom Momčila Perišića, načelnika stožera Jugoslavenske armije za ratova u Hrvatskoj i BiH, koji je prema optužnici tajno vodio srpske snage u Hrvatskoj i BiH. Dodaje, da bi njegovo suđenje moglo ući u red najznačajnijih jer bi moglo izravno povezati Beograd i Slobodana Miloševića s vojnim akcijama i zločinima izvan Srbije.

S toliko novih optuženika Sud bi mogao planirati nekoliko skupnih suđenja kako bi ubrzao proces. Ipak, dužnosnici Haškog suda neslužbeno kažu da čak i bez 10 bjegunaca, Sud ne može ispoštovati 2008. kao rok koji je za završetak suđenja postavilo Vijeće sigurnosti, navodi Times. Dodaju da su u tijeku razgovori da se prebaci najmanje desetak suđenja nižerangiranim optuženicima na lokalna pravosuđa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙