FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Milošević protiv pokušaja da mu sude u odsutnosti

DEN HAAG/ZAGREB,25. travnja(Hina) - Na Haškom sudu u ponedjeljak jenastavljeno suđenje Slobodanu Miloševiću, koji je prosvjedovao zbogpovrede svojih prava prošlotjednom odlukom sudaca da proces nastaveunatoč njegovoj odsutnosti iz sudnice zbog bolesti.
DEN HAAG/ZAGREB,25. travnja(Hina) - Na Haškom sudu u ponedjeljak je nastavljeno suđenje Slobodanu Miloševiću, koji je prosvjedovao zbog povrede svojih prava prošlotjednom odlukom sudaca da proces nastave unatoč njegovoj odsutnosti iz sudnice zbog bolesti.

Bivši jugoslavenski predsjednik rekao je predsjedavajećem sucu Patricku Robinsonu kako je odlukom o nastavku suđenja povrijeđen minimum njegovih prava zajamčenih Statutom ICTY-a, da bude nazočan na vlastitom suđenju.

Robinson je odluku vijeća ocijenio primjerenom, te preporučio Miloševiću da se podneskom obrati Žalbenom vijeću ICTY-a.

Na današnjoj sjednici tužitelj Geoffrey Nice dovršio je protuispitivanje svjedoka obrane Koste Bulatovića, koji je svojim odbijanjem da svjedoči dok Miloševića nema u sudnici spriječio provedbu odluke o nastavku suđenja, zbog čega je optužen za nepoštivanje suda.

Bulatović, jedan od vođa kosovskih Srba iz 90-ih, u iskazu je istaknuo svoju vjernost i divljenje Miloševiću, odbijajući sve pokušaje tužitelja da dokaže kako je optuženi manipulirao s kosovskima Srbima u osvajanju vlasti i ukidanju autonomija u Srbiji.

Potvrdio je samo da su kosovski Srbi kasnije kritizirali Miloševića jer nije učinio ništa za poboljšanje njihovog položaja, ali je negirao da su podržali masovni progon i ubojstva Albanaca 1999.

Na kraju iskaza Bulatović je rekao sucima kako njegova namjera nije bila ometanje ili usporavanje postupka, samo nije želio svjedočiti dok "njegovog predsjednika Miloševića" nije bilo u sudnici.

Bulatović će se 6. svibnja morati vratiti u Haag kako bi se izjasnio o krivnji prema optužbi za nepoštivanje suda.

U nastavku sjednice Milošević je započeo ispitivanje novog svjedoka obrane, kriminalističkog inspektora s Kosova Dragana Jašovića, koji svjedoči o pokolju 40 Albanaca u selu Račak u siječnju 1999., jednom od ključnih masovnih zločina iz kosovskog dijela optužnice protiv Miloševića.

Jašović, koji je u vrijeme pokolja bio inspektor u policiji u Uroševcu, u svom je iskazu opširno opisivao kako su nakon osnivanja lokalnog stožera Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) u Račku kopani rovovi i bunkeri, te odatle poduzimani napadi na pripadnike MUP-a Srbije. Njegovo svjedočenje nastavlja se u utorak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙