FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Veliki odaziv na izborima u Etiopiji

ADDIS ABEBA, 15. svibnja 2005. (Hina/dpa) - Više od 17 milijunaEtiopljana do podneva je glasovalo na trećim višestranačkim i državnimi regionalnim izborima, izvijestili su etiopska državna radio postajai promatrači.
ADDIS ABEBA, 15. svibnja 2005. (Hina/dpa) - Više od 17 milijuna Etiopljana do podneva je glasovalo na trećim višestranačkim i državnim i regionalnim izborima, izvijestili su etiopska državna radio postaja i promatrači.

Glavna EU-ova promatračica na nedjeljnim izborima, Ana Gomes, izjavila da su izbori u prvih šest sati glasovanja protekli mirno i bez ozbiljnih incidenata.

Vrijeme glasovanja će biti produženo jer samo glasovanje protiče sporo a dugi redovi birača još se uvijek stvaraju pred biračkim mjestima, izjavila je Gomes novinarima.

Neka izvješća EU-ovih promatrača govorila su o određenim nepravilnostima, uključujući i oko 400 unaprijed označenih glasačkih listića u području Lidedtae južno od prijestolnice Addis Abebe. "Pokazalo se da je do nepravilnosti možda došlo u tiskanju" s obzirom da se oznaka na svim listićima pojavljivala na istom mjestu, objasnila je Gomes.

Također ima nepotvrđenih izvješća o pritvaranju oko 70 promatrača oporbenih stranaka u istočnoj Etiopiji, gdje su promatrači EU-a svjedočili i slučajevima da policija tuče glasače.

U toj su regiji viđeni i ljudi koji su biračka mjesta dolazili s mačetama. U Ankoberu, oko 180 kilometara sjeverno od prijestolnice viđeno je da glasuje i jedno dijete.

Bilo je i drugih izoliranih izgreda i zastrašivanja u ruralnim područjima, no oni su bili rijetki i lako ih se riješilo, rekla je Gomes. "Nemamo izvješća o zatvaranju biračkih mjesta radi izgreda", izjavila je Gomes.

Promatračka misija Europske unije trebala bi svoje ocjene izbora iznijeti u utorak. 17 milijuna glasača, koliko ih je do podneva izašlo na izbore, predstavlja gotovo 65 posto od 25,6 milijuna registriranih glasača u zemlji.

Vladajuća stranka, Etiopski narodni revolucionarni demokratski front (EPRDF) ovog je puta suočena sa snažnom oporbom dvije stranke koje nastupaju u koaliciji. Uglavnom se očekuje da će vladajuća stranka pobijediti na izborima ali da će imati manju većinu u nacionalnom parlamentu i skupštinama četiri najnastanjenije regije gdje su na vlasti njeni koalicijski partneri, Amhari, Oromiyai, južnoj Etiopiji i Tigrayu.

Privremeni rezultati izbora trebali bi biti izvješeni na vratima biračkih mjesta u ponedjeljak ujutro. Objava konačnih službenih rezultata očekuje se 7. lipnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙