FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Afrika je najgore mjesto za majke i djecu

ADIS ABEBA, 3. svibnja 2005. (Hina/AP) - Afrika je najteži kontinent zamajčinstvo, a Mali i Burkina Faso najgore zemalje: svako osmo dijeteondje umre prije prvoga rođendana, kaže se u studiji objavljenoj uutorak.
ADIS ABEBA, 3. svibnja 2005. (Hina/AP) - Afrika je najteži kontinent za majčinstvo, a Mali i Burkina Faso najgore zemalje: svako osmo dijete ondje umre prije prvoga rođendana, kaže se u studiji objavljenoj u utorak.

"Majčinstvo u svijetu 2005.", izvještaj je britanske humanitarne organizacije Save the Children. Stručnjaci su proučili 110 zemalja i usporedili podatke o zdravstvenoj zaštiti i mogućnostima obrazovanja za majke i djecu.

"Uvjeti za djecu i majke u najniže rangiranim zemljama zastrašujući su ", kaže Charles MacCormack, predsjednik organizacije Save the Children. "Mnoga djeca smatraju se sretnima samo zato što su uspjela preživjeti prvih pet godina i dobila priliku da krenu u školu".

Izvještaj se temelji na šest čimbenika: riziku materinskog mortaliteta, korištenju kontracepcije, nazočnosti obučenog osoblja pri porođaju, anemiji u trudnica, stopi pismenosti odraslih žena i parzicipiranju žena u nacionalnim vladama.

U Burkini Faso manje od jedne žene od deset zna čitati i pisati. U Etiopiji samo 25 posto stanovništva ima pristup čistoj vodi.

Skandinavske zemlje najbolje su rangirane kao mjesta za majčinstvo, a zemlje subsaharske Afrike dominiraju dnom ljestvice. Od deset najgorih zemalja, sedam je u Africi, kaže se u izvještaju. Odnosno majka u subsaharskoj Africi ima 37 puta veći rizik da će ostati bez djeteta u prvoj godini njegova života nego majka u Skandinaviji.

Švedska je na vrhu ljestvice, a među prvih deset najboljih zemalja za majčinstvo nalaze se još Danska, Finska, Austrija, Njemačka, Nizozemska, Norveška, Kanada, Australija i Velika Britanija.

Studijom je bilo obuhvaćeno 110 država, 19 razvijenih i 91 u razvoju. Hrvatske nema na popisu, a od zemalja u regiji istraživanje je provedeno jedino u Bosni i Hercegovini koja se nalazi na 37. mjestu ljestvice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙