FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kwasniewski: VE imalo ključnu ulogu u demokratizaciji

VARŠAVA, 16. svibnja 2005. (Hina) - Od svojeg je postanka 1949. VijećeEurope igralo presudnu ulogu u demokratizaciji, stvaranju pravnedržave i zaštiti ljudskih prava, a u novoj eri globalizacije ono tražibliskiju suradnju sa svim mogućim partnerima koji dijele i poštujuiste vrijednosti, rekao je u ponedjeljak poljski predsjednikAleksander Kwasniewski na otvaranju 3. summita Vijeća Europe.
VARŠAVA, 16. svibnja 2005. (Hina) - Od svojeg je postanka 1949. Vijeće Europe igralo presudnu ulogu u demokratizaciji, stvaranju pravne države i zaštiti ljudskih prava, a u novoj eri globalizacije ono traži bliskiju suradnju sa svim mogućim partnerima koji dijele i poštuju iste vrijednosti, rekao je u ponedjeljak poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski na otvaranju 3. summita Vijeća Europe.

Ustvrdivši kako je u međuvremenu napravljen veliki napredak, Kwasniewski je rekao kako ipak predstoji mnogo posla, osobito glede novih izazova s kojima je Europa suočena, poput terorizma, organiziranog kriminala, trgovine ljudima, eksploatacije maloljetnika ili korupcije.

"Moramo obnoviti demokratsko i kvalitetno funkcioniranje vlasti na svim razinama", rekao je poljski predsjednik. Napomenuo je da je potrebno jačati dijalog u javnom životu, dijalog među različitim kulturama i vjerama, te da je potrebno postići otvoreno društvo u kojem neće biti nejednakosti prema spolu, boji kože ili podrijetlu.

"Potrebni su nam transparentnost i povjerenje. Potrebna su nam bolja društva u kojima ljudi pomažu jedni drugima. Ne trebaju nam nove vrijednosti, moramo se vratiti (poznatim) vrijednostima", poručio je s govornice predsjednik Aleksander Kwasniewski, odavši u tom kontekstu počast preminulom papi Ivanu Pavlu II. za sve što je učinio na promicanju ljudskosti tijekom života i pontifikata.

"U svijetu pretrpanom međunarodnim organizacijama, čemu služi Vijeće Europe?", upitao se za govornicom summita glavni tajnik VE Terrry Davis, napomenuvši kako upravo Varšavski summit mora odgovoriti na to pitanje.

"Odgovor ne možemo pronaći u prošlosti, nego ga moramo potražiti u budućnosti, a ja vjerujem da Vijeće Europe jest budućnost", rekao je glavni tajnik.

"Europa budućnosti je ujedinjena Europa, čije se jedinstvo temelji na demokraciji, ljudskim pravima i pravnoj državi", napomenuo je, izrazivši uvjerenost kako Europljanima danas treba sve više tih osnovnih postulata VE.

Davis je izrazio nadu da će summit odobriti Ministarskom odboru i Tajništvu da pojačaju djelovanje u području demokracije i na lokalnoj i na nacionalnoj razini, ustvrdio kako vijeće mora činiti više u borbi protiv novog zla - terorizma, i starog zla - rasizma.

Glavni je tajnik sudionike summita podsjetio na osobinu po kojoj se Vijeće Europe razlikuje od svih drugih, a to je povezanost s građanima pojedincima putem svojeg suda za ljudska prava, jedinog u kojem građani mogu podići tužbu protiv neke vlade, ako im ugrožava ljudska prava.

Stoljećima su se razne ideologije natjecale koja će zavladati Europom, a danas je jasno da je pobijedila sloboda, koju predstavljaju demokracija, ljudska prava i pravna država, rekao je predsjednik Parlamentarne skupštine VE Rene van der Linden.

Varšava je prvi grad u povijesti koji je na jednom mjestu "pozdravio ujedinjenu Europu, ujedinjenu snagom vrijednosti, a ne snagom oružja", naglasio je van der Linden, dodavši kako bi svih njezinih 800 milijuna građana moralo uživati ista prava i slobode.

Govoreći o potrebi borbe protiv terorizma kako bi se osiguralo temeljno ljudsko pravo, pravo na život, predsjednik PS VE rekao je kako "ne vjeruje u sukob civilizacija, već samo u sukob između ljudske civilizacije i barbarstva".

"Otud sve veća potreba za međukulturalnim i međuvjerskim dijalogom, jačanjem naše borbe protiv rasizma, antisemitizma, nesnošljivosti i ksenofobije. Idealan forum za održavanje takvog dijaloga je Vijeće Europe", naglasio je Van der Linden.

Predsjednik Parlamentarne skupštine ocijenio je kako su glavni izazovi pred Vijećem Europe u dolazećim godinama praktična primjena njegovih vrijednosti u svakodnevnom životu građana, poštovanje njegovih standarda, daljnji razvoj pravnog okvira za cijelu Europu, te osobito, spašavanje Europske konvencije o ljudskim pravima od propasti, pred koju ju je dovelo neizmjerno gomilanje predmeta pred Europskim sudom za ljudska prava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙