FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljski predsjednik odao počast Crvenoj armiji, no traži istinu

VARŠAVA, 7. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Poljski predsjednik AleksandarKwasniewski odao je u subotu u Wroclavu, u povodu svečanogobilježavanja završetka Drugog svjetskog rata, počast Crvenoj armijina žrtvama podnesenim za oslobođenje Poljske, no zatražio je ipak"povijesnu istinu" o staljinizmu.
VARŠAVA, 7. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Poljski predsjednik Aleksandar Kwasniewski odao je u subotu u Wroclavu, u povodu svečanog obilježavanja završetka Drugog svjetskog rata, počast Crvenoj armiji na žrtvama podnesenim za oslobođenje Poljske, no zatražio je ipak "povijesnu istinu" o staljinizmu.

"Šest stotina tisuća vojnika Crvene armije platilo je danak u krvi u herojskoj borbi za spašavanje života brojnih Poljaka. Nikada ih nećemo zaboraviti", rekao je Kwasniewski, nakon što je položio cvijeće na grobove sovjetskih vojnika palih u borbama u Wroclawu prije 60 godina.

"Dan pobjede nema ipak u Poljskoj i istočnoj Europi iste jasne boje kao u Londonu ili Parizu. Kraj rata nije donio povratak suvereniteta", rekao je.

Poljski predsjednik podsjetio je na njemačko-sovjetski pakt Ribbentrop-Molotov iz 1939. "koji je doveo od četvrte podjele Poljske i podjarmljivanja baltičkih zemalja".

Spomenuo je i "krvavu represiju" pobune u Budimpešti 1956. i gušenje Praškog proljeća 1968. godine.

Govoreći o "dugom popisu staljinističkih zločina", Kwasniewski je, među ostalim, podsjetio i na pokolj tisuća poljskih časnika u Katynskoj šumi 1940. izvršen po zapovijedi Josefa Staljina, koji u poljsko-ruskim odnosima predstavlja "ranu koja još uvijek nije zacijelila".

"Danas se ne može dopustiti da povijesna istina bude ponovno izmanipulirana. Ne možemo promijeniti povijest, no možemo nadići njezine posljedice", poručio je poljski predsjednik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙