FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Solana u Poljskoj proglašen "čovjekom godine"

ZAGREB, 11. svibnja 2005. (Hina) - Visoki predstavnik Europske unijeza vanjske poslove Javier Solana u Varšavi je, po izboru najtiražnijegpoljskog dnevnog lista Gazeta Wyborcza, kako prenosi dpa, proglašen"čovjekom godine" zbog "izgradnje zajedničke Europe" i otvaranja EU-aUkrajini.
ZAGREB, 11. svibnja 2005. (Hina) - Visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove Javier Solana u Varšavi je, po izboru najtiražnijeg poljskog dnevnog lista Gazeta Wyborcza, kako prenosi dpa, proglašen "čovjekom godine" zbog "izgradnje zajedničke Europe" i otvaranja EU-a Ukrajini.

Bronislaw Geremek, bivši poljski ministar vanjskih poslova i zastupnik u Europskom parlamentu, u svojem je govoru Solanu opisao kao "izvanrednog i ustrajnog političara i svjetskog diplomata". Poljski predsjednik Aleksandar Kwasniewski je u govoru prigodom dodjele priznanja rekao kako je uvjeren da će Solana imati veliku važnost posebice u razvoju odnosa između Unije i Rusije. Poljski je predsjednik podsjetio i na sastanke sa Solanom tijekom "vrlo važnih trenutaka za Poljsku i Europu", odnosno u vrijeme ulaska Poljske u NATO i Europsku uniju, i zajedničke napore u nalaženju mirnog rješenja za krizu nastalu nakon predsjedničkih izbora u Ukrajini prošle jeseni.

Solana je u Varšavi u srijedu novinarima izjavio da se Europska unija nastavlja zauzimati za ukidanje embarga na trgovinu oružjem Kini, ali želi uspostaviti i stroga pravila nadzora nad izvozom oružja.

"Unutar EU-a i izvan njega surađujemo sa zemljama poput Sjedinjenih Država i Japana, kako bismo promijenili stanje. Nastojimo vidjeti kako možemo izgraditi novi, strogi, režim izvoza oružja koji može zamijeniti stanje koje sada imamo", rekao je Solana novinarima, kako prenosi Reuters.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙