FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolska vlada krenula u nepoštednu borbu protiv pušenja

MADRID, 22. travnja 2005. (Hina/AFP) - Španjolska vlada je u petakprihvatila vrlo strog program za suzbijanje pušenja kojim zabranjujesvaku reklamu cigareta uz prijetnju kazne koja može dostići i 600.000eura i prodaju duhana osobama mlađim od 18 godina.
MADRID, 22. travnja 2005. (Hina/AFP) - Španjolska vlada je u petak prihvatila vrlo strog program za suzbijanje pušenja kojim zabranjuje svaku reklamu cigareta uz prijetnju kazne koja može dostići i 600.000 eura i prodaju duhana osobama mlađim od 18 godina.

Prijedlog zakona prihvaćen na sjednici ministarskog vijeća trebao bi pooštriti "jedan od najpopustljivijih zakona u Europskoj uniji" na tom polju, ističe vlada u priopćenju.

Pušenje je uzrok "više od 50.000 smrtnih slučajeva u Španjolskoj na godinu i čini 16 posto smrti osoba iznad 35 godina, dakle više nego AIDS, alkohol, ilegalne droge i prometne nesreće zajedno", navodi se u priopćenju.

Prema tom zakonskom prijedlogu predviđa se zabrana pušenja na svim radnim mjestima, javnim i privatnim, izvan prostora za pušenje koji se može urediti na zračnim mjestima.

Usto se sa 16 na 18 godina povećava dobna granica za kupnju i prodaju cigareta.

Zakon će stupiti na snagu 1. siječnja 2006. pošto ga potvrdi parlament u kojemu većinu imaju socijalisti. Njime će se u potpunosti zabraniti pušenje u bolnicama, na zatvorenim športskim terenima, u trgovačkim centrima, kulturnim ustanovama, muzejima, knjižnicama, dizalima i slično.

Zabrana reklamiranja duhanskih proizvoda stupit će na snagu po objavi zakona u Službenom listu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙