FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 1. svibnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 1. svibnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

OKUČANI - U povodu 10. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Bljesak", u kojoj je 1. i 2. svibnja 1995. oslobođeno do tada okupirano područje zapadne Slavonije, popodne je na nogometnom igralištu u Okučanima održano svečano postrojavanje postrojba Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova koje su sudjelovale u osloboditeljskim akcijama u zapadnoj Slavoniji, te postrojba njihovih sljedbenica. Svečanosti je bio nazočan cjelokupni državni vrh - Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Stjepan Mesić, predsjednik Vlade Ivo Sanader, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks te brojni ministri, saborski zastupnici, predstavnici političkih stranaka i pripadnici vojnog diplomatskog kora. Obraćajući se sudionicima obilježavanja 10. obljetnice "Bljeska", predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Stjepan Mesić rekao je kako je "akcijom 'Bljesak' a potom i 'Olujom' Hrvatska pokazala odlučnost da uspostavi državno-pravni poredak na cijelom svom području".

OKUČANI - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader otvorio je u Okučanima novoizgrađeni središnji gradski Trg dr. Franje Tuđmana, čime je završilo današnje državno obilježavanje 10. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Bljesak", kojom je oslobođeno područje zapadne Slavonije. Tijekom svečanosti otvorenja Trga dr. Franje Tuđmana, Ivo Sanader ponovio je kako je akcija "Bljesak", kao i "Oluja" nakon nje, ugrađena u temelje hrvatske države. "Očekujem kako ćemo uz različite nacionalne konsenzuse koje postižemo u Saboru, postići i konsenzus oko uloge dr. Franje Tuđmana u stvaranju hrvatske države", rekao je, dodajući kako je prvi hrvatski predsjednik nesumnjivo imao ogromnu ulogu u stvaranju hrvatske države i postizanju nezavisnosti. Žiteljima Okučana Sanader je obećao još ove godine dovršetak uređenja okoliša ispred župne crkve sv. Vida, te početak izgradnje sportske dvorane u Okučanima.

ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) objavilo je na svojoj internet stranici dobitnike nagrada za najbolje novinarske radove prošle godine, a tko će biti novinar godine, saznat će se na svečanoj dodjeli nagrada u HND-u u utorak, 3. svibnja, na Svjetski dan slobode medija. HND-ovu nagradu za životno djelo "Otokar Keršovani" dobio je Gojko Marinković, a Središnji odbor HND-a odlučio je na sjednici održanoj 26. travnja da se priznanje HND-a "Milan Grlović" za godinu 2004. dodijeli Boži Šimleši i Josipu Grbelji. Ocjenjivački odbor HND-a dodijelio je također i nagrade "Marija Jurić-Zagorka" za najbolje novinarske radove u tiskanim medijima, na radiju i televiziji, te fotografske nagrade "Nikša Antonini", "Ivan Fabijan" i "Pavao Cajzek".

ZAGREB - U povodu današnjeg priopćenja HND-a u vezi s haaškim optužnicama protiv osoba odgovornih za objavljivanje iskaza zaštićenih svjedoka, članica Vijeća časti Hrvatskoga novinarskog društva Diana Rexhepi objavila je priopćenje u kojemu ocjenjuje da se vodstvo HND-a nedopustivo politički svrstalo i da se zbog toga treba povući. Danas je Diana Rexhepi, zajedno s Tomislavom Držićem i Davorom Ivankovićem u ime "Inicijative novinara za slobodu medija i depolitizaciju HND-a", Hrvatskome novinarskom društvu i hrvatskoj javnosti poslala i otvoreno pismo. Potpisnici njime pozivaju vodstvo HND-a da "povuče svoju prvotnu izjavu i postupi po načelima za koje je dobilo mandat većine članova Društva, a to je zaštita svih novinara i slobode medija".

SISAK - Blagoslovom u središnjoj gradskoj župi Uzvišenja Svetog križa, u Sisku je danas poslijepodne završen Treći predsinodski nadbiskupijski susret koji je okupio više od 500 mladih animatora i organizatora kulturnih događaja iz gradskih, prigradskih i seoskih župa zagrebačke nadbiskupije. Ovogodišnji nadbiskupijski susret mladih katolika u Sisku posvećen je pontifikalnoj izreci pape Ivana Pavla Drugog "Ne bojte se", a pod sloganom "Evo me, mene pošaljite" još mu je jednom odana počast i izražena zahvalnost, te je iskazana jednodušna potpora i ljubav novome papi Benediktu XVI., rekla je u ime organizatora skupa predstavnica mladih sisačke župe Uzvišenja Svetog križa Marija Zaloker.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙