FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počela izborna šutnja pred lokalne izbore

ZAGREB, 14. svibnja 2005. (Hina) - S prvim minutama subote u Hrvatskojje počela izborna šutnja pred nedjeljne lokalne izbore na kojima ćeoko četiri milijuna birača odlučivati tko će ih u iduće četiri godinepredstavljati u općinskim i gradskim vijećima te u županijskim iskupštini Grada Zagreba.
ZAGREB, 14. svibnja 2005. (Hina) - S prvim minutama subote u Hrvatskoj je počela izborna šutnja pred nedjeljne lokalne izbore na kojima će oko četiri milijuna birača odlučivati tko će ih u iduće četiri godine predstavljati u općinskim i gradskim vijećima te u županijskim i skupštini Grada Zagreba.

Za izborne šutnje, koja traje do nedjelje u 19 sati, dakle do zatvaranja birališta, zabranjena je svaka izborna promidžba i svako objavljivanje privremenih rezultata ili njihovih procjena.

Za trajanja izbora može se ispitivati javno mnijenje i opredjeljenja birača o glasovanju, primjerice preko tzv. izlaznih anketa, ali se njihovi rezultati ne smiju objavljivati dok se birališta ne zatvore.

Hoće li odgovarati na upite anketara ovisi isključivo o volji birača.

U odnosu na sve dosadašnje izbore, nedjeljni lokalni izbori, prvi su na kojima izborna šutnja traje kraće - umjesto do ponoći traje do 19 sati, a njeno kršenje 'povlači' određene prekršajne kazne.

Pravnim je osobama zapriječena kazna od sto tisuća do pola milijuna kuna, za odgovornu osobu u pravnoj osobi te za kandidata na izborima kazna od deset tisuća do trideset tisuća kuna, a za fizičku osobu kazna od tri tisuće kuna.

Na nedjeljnim lokalnim izborima, četvrtima od stjecanja državne neovisnosti, građani će birati predstavnike za 426 općinskih i 123 gradska vijeća, te za 20 županijskih i Skupštini Grada Zagreba.

Bira se ukupno 8.377 članova predstavničkih tijela, i to 5.392 u općinska i 2.062 u gradska vijeća, te 872 člana županijskih i 51 član Skupštine Grada Zagreba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙