FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

I. Crnić pozvao birače da u nedjelju izađu na birališta

ZAGREB,13. svibnja(Hina) - Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva(DIP) Jadranko Crnić pozvao je danas birače da izađu na nedjeljnelokalne izbore.
ZAGREB,13. svibnja(Hina) - Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Jadranko Crnić pozvao je danas birače da izađu na nedjeljne lokalne izbore.

Oko četiri milijuna hrvatskih birača u nedjelju će na lokalnim izborima, u ukupno 570 jedinica, odlučivati tko će ih u iduće četiri godine predstavljati u općinskim i gradskim vijećima te županijskim i skupštini Grada Zagreba, najavio je danas predsjednik DIP-a Ivica Crnić.

Naveo je da za svako mjesto u lokalnim predstavničkim tijelima konkurira u prosjeku po osam kandidata.

U spomenuta vijeća i skupštine bira se ukupno 8377 članova, a na 3914 kandidacijskih lista upisano je 63.717 kandidata.

Pravo biranja ima 4.015. 832 birača ili 125.669 više nego na lokalnim izborima u svibnju 2001.

Oko izbora u nedjelju će biti angažirano oko 50 tisuća osoba.

Za lokalne izbore, navodi Crnić, tiskano je nešto više od 7,5 milijuna glasačkih listića.

Birači će dobivati po dva listića - za općinsko ili gradsko vijeće te za županijsku skupštinu, a u Zagrebu listiće za vijeća gradskih četvrti te za Gradsku skupštinu.

Radi dodatne zaštitite tajnosti glasovanja, birački su odbori dobili naputak da glasačke listiće, nakon što provjerom serijskih brojeva utvrde njihov ukupan broj, preslože da ne budu složeni po serijskom broju. Odborima se preporučuje da listiće potom okrenu poleđinom prema gore, lepezasto slože i biračima uručuju nasumce.

Crnić je opetovao da DIP nije ovlašten utvrđivati i objavljivati izborne rezultate, već je to posao nižih povjerenstava.

DIP će, međutim, u nedjelju u 12 i 17 sati obavjestiti javnost o odazivu birača i eventualnim incidentima.

Odobrenje za promatranje izbora DIP je izdao za 303 osobe: 27 stranih promatrača, 251 GONG-ov te 25 promatrača Srpskog nacionalnog vijeća.

To, međutim nije i konačan broj promatrača, jer će ih puno, kaže Crnić, biti u lokalnim sredinama.

Izborna šutnja, razdoblje u kojem je zabranjena svaka promidžba i svako objavljivanje prethodnih ili procjena rezultata izbora počinje u prvim minutama subote, 14. svibnja i traje do zatvaranja birališta, odnosno 19 sati u nedjelju, 15. svibnja.

Za eventualno kršenje izborne šutnje zapriječene su novčane kazne koje se kreću od tri tisuće kuna za fizičku osobu, odnosno od sto tisuća do čak pola milijuna kuna za pravnu osobu.

Birališta, njih 6.589, bit će otvorena od 7 do 19 sati.

Crnić, koji je ujedno i predsjednik Vrhovnog suda, podsjetio je da mu 15. svibnja prestaje mandat i zahvalio svim medijima s kojima je proteklih godina surađivao oko izbora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙