FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U ponoć službeno počela izborna kampanja

ZAGREB, 24. travnja 2005. (Hina) - U ponoć je službeno počela izbornakampanja za predstojeće lokalne izbore, koji će se održati 15 svibnja.
ZAGREB, 24. travnja 2005. (Hina) - U ponoć je službeno počela izborna kampanja za predstojeće lokalne izbore, koji će se održati 15 svibnja.

Kampanja će trajati do ponoći 13. svibnja, kada počinje izborna šutnja.

Na lokalnim izborima građani će odlučiti o svojim predstavnicima u 426 općinskih i 123 gradska vijeća, te u 20 županijskih i Skupštini Grada Zagreba.

Bira se ukupno 8.377 članova predstavničkih tijela, i to 5.392 člana općinskih i 2.062 člana gradskih vijeća, te 872 člana županijskih i 51 člana Skupštine Grada Zagreba.

Građani biraju neposredno, tajnim glasovanjem i proporcionalnim sustavom, tako da cijelo područje općine, grada ili županije čini jednu izbornu jedinicu.

Svoje predstavnike u tijelima lokalne i područne samouprave imaju pravo birati hrvatski državljani s navršenih 18 godina koji imaju prebivalište na području jedinice u kojoj se provode izbori i koji su u toj jedinici upisani u birački popis.

Jednaki su uvjeti propisani i za kandidate, a izborni je prag pet posto, neovisno o tome je li riječ o neovisnoj, stranačkoj ili koalicijskoj listi.

Članovi predstavničkih tijela lokalne i područne samouprave biraju se na četiri godine, imaju neobvezujući mandat, nisu opozivi, a prava i dužnosti počinju im danom konstituiranja predstavničkog tijela.

Prošli lokalni izbori održani su 20. svibnja 2001., a lokalne su proračune koštali oko 50 milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙