FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rugova u "Delu": Međunarodno priznanje Kosova stabiliziralo bi regiju

LJUBLJANA,14. travnja(Hina) - Međunarodno priznanje nezavisnosti Kosovastabiliziralo bi regiju, a participacija Srba u kosovskim političkiminstitucijama bila bi mnogo lakša, ocijenio je u razgovoru zaljubljansko "Delo" od četvrtka kosovski predsjednik Ibrahim Rugova.
LJUBLJANA,14. travnja(Hina) - Međunarodno priznanje nezavisnosti Kosova stabiliziralo bi regiju, a participacija Srba u kosovskim političkim institucijama bila bi mnogo lakša, ocijenio je u razgovoru za ljubljansko "Delo" od četvrtka kosovski predsjednik Ibrahim Rugova.

"Za mene osobno bilo bi realno da je Kosovo već priznato. Inzistiram na neposrednom priznanju Kosova. Što brže priznanje bilo bi najbolje rješenje. Europska unija je velika i treba konsensus, ali ne sumnjam da će ga postići", rekao je Rugova, dodajući da bi Vijeće UN-a potvrdilo neovisnost Kosova nakon što ga priznaju Europska unija i SAD.

Na pitanje da li na Kosovu može biti izvedena uspješna integracija kosovskih Srba unatoč nedavnim međuetničkim sukobima i povijesnim konfliktima, Rugova je odgovorio da bi njihova integracija bila mnogo lakša da je Kosovo već međunarodno priznato, ali da će za normalan suživot biti potrebno još mnogo vremena.

"U kosovskom parlamentu rezervirana su mjesta za srpske zastupnike, a isto tako i tri ministarstva u vladi, za njih je na raspolaganju i poseban proračun", rekao je Rugova.

Stabilnost Kosova i zaštita manjina na Kosovu su najvažniji, ali je potrebno biti oprezan, rekao je Rugova u vezi budućih razgovora o statusu Kosova, te odnosa Prištine s Beogradom.

"Moramo biti vrlo oprezni jer će možda doći do provokacija. Susjedi bi mogli poremetiti taj proces. Veza s Beogradom je vrlo slaba. Oni mogu reći mišljenje o Kosovu, ali nemaju pravo voditi proces ili o bilo čemu odlučivati. Baš zato kažem da je što brže priznanje najbolje rješenje", rekao je Rugova za vodeći slovenski list.

(HIna) xfl ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙