FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Opatija: međunarodni skup stručnjaka za plin

OPATIJA, 4. svibnja 2005. (Hina) - Prema Vladinu programu plinafikacijeudio plina u primarnoj energiji trebao bi do 2012. iznositi 27 posto,što bi trebala osigurati predviđena ulaganja od jedne milijardedolara, istaknuo je predsjednik Hrvatske stručne udruge za plinMiljenko Šunić na danas otvorenom Međunarodnom znanstvenom stručnomsusretu stručnjaka za plin.
OPATIJA, 4. svibnja 2005. (Hina) - Prema Vladinu programu plinafikacije udio plina u primarnoj energiji trebao bi do 2012. iznositi 27 posto, što bi trebala osigurati predviđena ulaganja od jedne milijarde dolara, istaknuo je predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Miljenko Šunić na danas otvorenom Međunarodnom znanstvenom stručnom susretu stručnjaka za plin.

Na trodnevnom susretu okupilo se nekoliko stotina sudionika koji će raspravljati o aktualnim temama u primjeni plina, izgradnji i razvoju plinskih sustava, te zakonskoj i tehničkoj regulativi u plinskom gospodarstvu.

U plinskom sektoru, naglasio je državni tajnik za gospodarstvo Vladimir Vranković, neophodno je donošenje novog zakonskog okvira, jasno sagledavanje potreba i dobavnih pravaca, te izgradnja odgovarajućih skladišta.

Šunić ističe da još nije izgrađen cjelovit transportni plinski sustav, nisu povezana nalazišta plina u sjevernom Jadranu.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina smatra da ta županija predugo čeka prirodni plin. Termoelektranu Rijeka u Urinju potrebno je ili plinoficirati ili je ne treba biti, kazao je, ističući da "naftni lobi ovdje nije prihvatljiv".

Prema podatcima koje je iznio Šunić, u Hrvatskoj se trenutno troši oko tri milijarde prostornih metara plina godišnje. Od toga se oko 1,8 milijarda kubnih metara plina osigurava iz domaće proizvodnje, a oko 1,2 milijarda kubnih metara iz uvoza, uvozni plin je i do 50 posto skuplji od domaćeg, a u većini slučajeva industrijski potrošači plaćaju plin skuplje nego domaćinstva.

Cilj nastavka plinofikacije u predstojećem razdoblju je godišnja potrošnja od oko 5,5 milijarda kubnih metara plina, te 1,2 milijuna potrošača, kazao je.

Ističe da je trenutno plinificirano samo oko 40 posto Hrvatske, a distributera plina je oko 40, što je previše.

Savjetnik predsjednika Uprave Ine Stevo Kolundžić naglašava da većina distributera ima manje od 20 tisuća potrošača, a dio je stalno pred bankrotom pa su preuzimanja od strane stranih tvrtaka izvjesna.

No, ako je to i neizbježno veća transakcija vrijednost i korist postigli bi se saniranjem i okrupnjavanjem, odnosno međusobnim spajanjima i preuzimanjima, smatra Kolundžić.

Govoreći o ciljevima energetske zajednice jugoistočne Europe, odnosno uspostavi regionalnog tržišta, Kolundžić je istaknuo potrebu stvaranja stabilnog zakonodavnog i tržišnog okvira radi privlačenja ulagača, unapređenja opskrbe i zaštite okoliša.

Ugovor o stvaranju regionalnog tržišta trebalo bi ove godine potpisati osam zemalja regije, uključujući i Hrvatsku.

Hrvatska, ističe Kolundžić, treba povećati protok i korištenje prijenosnih kapaciteta, kupoprodaju i razmjenu, povećati prihode energetskog sektora, te iskoristiti prednosti svog geostrateškog položaja u tranzitu energije.

Ocijenio je da je Hrvatska na polovini puta u liberalizirano tržište. Nastupilo je vrijeme za strategiju rasta, savezništva spajanja i preuzimanja pa se 2007. može očekivati otvoreno tržište i bitka za potrošače svim sredstvima, rekao je.

Kolundžić se osvrnuo i na Janafova nastojanja uključivanja u projekt Družba Adria. Ocijenio je da "daljnja politizacija tog projekta vodi u neku vrstu industrijske samodestrukcije", te istaknuo da "iznervirani investitori traže druge mogućnosti što ipak ne otklanja ekološke opasnosti, ali prijeti strateškim interesima Hrvatske i izostavlja ju iz projekta i moguće koristi".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙