FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska drvna industrija prepolovljena

OPATIJA, 13. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatska drvna industrijaprepolovljena je u odnosu na prijeratno razdoblje, deficit vanjsko-trgovinske razmjene drvnog sektora sada iznosi 157 milijuna dolara, a1990. je u tom sektoru ostvaren vanjsko-trgovinski suficit od 269milijuna dolara.
OPATIJA, 13. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatska drvna industrija prepolovljena je u odnosu na prijeratno razdoblje, deficit vanjsko- trgovinske razmjene drvnog sektora sada iznosi 157 milijuna dolara, a 1990. je u tom sektoru ostvaren vanjsko-trgovinski suficit od 269 milijuna dolara.

Uvoz proizvoda prerade drva povećan je od 1990. do 2004. oko 18 puta. K tomu, sada je u drvnoj industriji zaposleno oko 22.000 radnika, što je za oko 25.000 manje zaposlenih u odnosu na 1990., podaci su koje je na drvno-tehnološkoj konferenciji u Opatiji iznio predsjednik Udruženja drvoprerađivačke industrije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Jerko Zovak.

Hrvatska je 1990. ostvarivala suficit u razmjeni namještaja od 162 milijuna dolara, a u 2004. je ostvaren deficit od 200 milijuna dolara. Uvoz namještaja stalno se povećava, a izvoz značajnije ne raste.

Po podacima koje su na konferenciji iznijeli predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva sada se na godinu u Hrvatsku uvozi namještaj vrijedan oko 600 milijuna dolara.

S druge strane, u posljednjih 15 godina godina otvoreno je 780 pilana, koje mogu propiliti 3 milijuna kubičnih metara trupaca. Ti kapaciteti, napomenuo je Zovak, znatno su veći od drvne mase koju mogu isporučiti Hrvatske šume jer ukupna prodaja trupaca od Hrvatskih šuma iznosi oko 1,8 milijuna kubičnih metara.

Po podacima Ministarstva najviše se drva izvozi u Italiju, a istodobno se iz te zemlje uvozi oko 84 posto uvezena namještaja.

"Opće je mjesto, kako u struci, tako i u politici, da je i u ovoj grani Hrvatska postala sirovinska baza pametnijih", ocijenio je Zovak.

Ocijenio je da "neznanje, neodlučnost i nejedinstvo te egoizam i korumpiranost pojedinaca dovode do ugrožavanja cijele drvne djelatnosti".

Zovak smatra da je neophodno jedinstvo struke i politike pri hitnom ostvarivanju minimuma Strategije razvoja industrijske prerade drva i papira iz kolovoza 2004. te što brža primjena jasnih kriterija i pravila u drvnom sektoru.

Na dvodnevnoj 2. drvno-tehnološkoj konferenciji pod nazivom "Aktualni trenutak hrvatske prerade drva i proizvodnje namještaja" okupilo se oko 200 stručnjaka koji razmatraju aktualne teme u domaćoj drvnoj industriji. Organizator konferencije, koja će završiti danas popodne, je Centar za promicanje i razvoj drvne industrije iz Rijeke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙