FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Seminar o energetskoj učinkovitosti u malim i srednjim poduzećima

ZAGREB, 21. travnja 2005. (Hina) - Rezultati projekt energetskeučinkovitosti u malim i srednjim poduzećima pokazuju da tvrtke imajusolidan potencijal za provedbu mjera energetske učinkovitosti, te damogu vratiti investirana sredstva za godinu ili dvije, a moguće jesmaniti troškove za potrošnju energije između 10 i 30 posto.
ZAGREB, 21. travnja 2005. (Hina) - Rezultati projekt energetske učinkovitosti u malim i srednjim poduzećima pokazuju da tvrtke imaju solidan potencijal za provedbu mjera energetske učinkovitosti, te da mogu vratiti investirana sredstva za godinu ili dvije, a moguće je smaniti troškove za potrošnju energije između 10 i 30 posto.

Kazala je to danas na završnom seminaru voditeljica tog projekata Željka Medven iz Regionalnog centra zaštite okoliša za Srednju i Istočnu Europu.

U tom projektu sudjelovalo je osam tvrtki iz sektora prerade metala i plastike, drvne i prehrambene industrije, proizvodnje građevnog materijala te farmaceutske industrije, rekla je Medven, dodajući da je riječ o velikim potrošačima energije. Naglasila je da je to prvi projekt takve vrste koji se obraća toj skupini poduzeća, te da su danas htjeli predstaviti rezultate tog projekta koji se provodio u zadnjih godinu dana.

U provedbi projekta zajednički su sudjelovali REC, Sektor za industriju Hrvatske gospodarske komore, Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, te Energetski institut Hrvoje Požar.

Kemijska, prehrambena, te industrija građevnog materijala najveći su potrošači energije među pojednim granama industrije, pa primjerice prehrambena industrija ima kontinuirani porast potrošnje električne energije od 1994. dok je u kemijskoj industriji potrošnja toplinske energije četiri puta veća od električne, kazao je Vedran Krstulović iz Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Ocijenio je da industrijskim sektorima nedostaje istraživački pristup tom problemu, globalni uvid u gospodarske i ekološke posljedice neracionalnog postupanja s energijom, te relevantne informacije o ostvarivom postizanju ušteda. Tipično je da manje tvrtke zbog svoje veličine energetskoj efikasnosti ne daju značaj, rekao je.

Predložene mjere koje su zajedničke svim poduzećima su poboljšanje sustava grijanja i osvjetljenja, upravljanje vršnom snagom, zamjena goriva, te optimiziranje tlaka u sustavu komprimiranog zraka.

(Hina) xnz yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙