FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za četvrtak, 12. svibnja

ZAGREB, 11. svibnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje začetvrtak, 12. svibnja.
ZAGREB, 11. svibnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za četvrtak, 12. svibnja.

ZAGREB - Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, Europska komisija i Svjetska banka organizatori su radionice o integraciji tržišta energije u okviru pristupanja Hrvatske EU. Cilj radionice je razgovarati o ključnim aspektima uključenja Hrvatske u regionalno tržište energije u okviru procesa integracije u EU. Tako će u sklopu radionice biti riječi o koristi koju će Hrvatska imati od regionalne integracije tržišta energije, prioritetnim pitanjima vezanim za reformu hrvatskog energetskog sektora, razvojnom programu Hrvatske elektroprivrede itd. U sklopu radionice bit će održana i konferencija za novinare (10,15 sati, Hotel Sheraton, Kneza Borne 2).

ZAGREB - Tvrtka Plinacro i Poslovna udruga predvođena tvrtkom Monter - Strojarska montaža potpisat će ugovor o izgradnji magistralnog plinovoda Zagreb istok - Kutina. Vrijednost ugovorenih radova iznosi 71,6 milijuna kuna (11,45 sati, Hotel Westin, Kršnjavoga 1).

ZAGREB - U Hrvatskom fondu za privatizaciju bit će otvorene ponude za kupnju 69,96 posto dionica Hotela Maestral iz Dubrovnika za koje, prema najavama iz Fonda, vlada veliko zanimanje investitora. Za te je hotele otkupljeno 20 ponudbenih dokumentacija. Na natječaju, objavljenom u veljači ove godine, oglašena je prodaja 360.802 dionica Hotela Maestral, i to po početnoj cijeni od 72,16 milijuna kuna, što je i nominalna vrijednost tih dionica. S obzirom na interes ulagača, u HFP-u očekuju da će ovo društvo biti prodano na prvom natječaju, što bi bio prvi slučaj da se neko hotelsko poduzeće prodaje u prvom pokušaju i po nominalnoj cijeni. (HFP u 14 sati).

ZAGREB - Strukovna udruga Intermodalni promidžbeni centar Dunav - Jadran (IPC Dunav - Jadran) organizator je prvog IPC foruma na temu "Intermodalni promet u Hrvatskoj", na kojem će biti riječi o politici i razvoju intermodalnog prometa u Hrvatskoj. Osim toga, govorit će se o strateškim projektima prometa u Hrvatskoj, hrvatskim cestovnim prijevoznicima i izazovima koji ih očekuju ulaskom Hrvatske u EU, značaju Luke Rijeka kao ključu intermodalnog prometa u Hrvatskoj itd. (9,30 sati, HGK, Rooseveltov trg 2). Izjave za novinare predviđene su za 13 sati.

OPATIJA - U Opatiji počinje s dvodnevnim radom 2. drvno - tehnološku konferenciju pod nazivom "Aktualni trenutak hrvatske prerade drva i proizvodnje namještaja". Na konferenciji, koja će okupiti više od 200 sudionika te 40-ak predavača, bit će riječi o problematici drvno prerađivačkog sektora, kao i predviđanjima daljnjeg razvoja te djelatnosti. Konferenciju će otvoriti ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković (10,00 sati, Hotel Ambasador).

ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u Hrvatskoj je u ožujku ove godine bio veći za 1,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, čime je nastavljen trend rasta započet u siječnju ove godine, pokazuju podaci koje je objavio Državni zavod za statistiku. Naime, nakon dužeg vremena, u siječnju ove godine broj zaposlenih u industriji je na godišnjoj razini porastao za 1,1 posto, dok je u veljači povećan također za 1,4 posto. U usporedbi s prethodnim mjesecom, u ožujku ove godine je broj zaposlenih u industriji također povećan, i to za 0,2 posto, dok je u odnosu na prosjek za cijelu 2004. godinu njihov broj bio veći za 1,3 posto. No, u ožujku je prekinut trend porasta proizvodnosti rada. Podaci za prvo tromjesečje pokazuju da je došlo do pada proizvodnosti za 1,1 posto u odnosu na prvi kvartal 2004. godine.

ZAGREB - Dospjele nepodmirene naloge za plaćanje, u ukupnom iznosu od 11,2 milijarde kuna, u ožujku je u Hrvatskoj, po podacima Financijske agencije, imalo 19.785 pravnih osoba sa ukupno 31.551 zaposlenim. U odnosu na mjesec prije ukupni je iznos neplaćenih dospjelih obveza blago smanjen - za 15 milijuna kuna. Istodobno je broj blokiranih pravnih osoba u ožujku u odnosu na veljaču neznatno povećan, za njih 69. Broj zaposlenih u insolventnim pravnim osobama pak u ožujku je u usporedbi s veljačom blago smanjen, za 520.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01 4808-680

fax: 01 4808-821

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙