FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikati školstva o najavi podmirenja zaostataka za smjenski rad

ZAGREB, 9. svibnja 2005. (Hina) - Sindikat hrvatskih učitelja (SHU)pozdravio je danas namjeru Ministarstva znanosti, obrazovanja i športada počne isplaćivati zaostale naknade za smjenski rad u osnovnim isrednjim školama, dok će Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjimškolama stajalište o tome zauzeti u petak, 13. svibnja.
ZAGREB, 9. svibnja 2005. (Hina) - Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) pozdravio je danas namjeru Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa da počne isplaćivati zaostale naknade za smjenski rad u osnovnim i srednjim školama, dok će Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama stajalište o tome zauzeti u petak, 13. svibnja.

Ministarstvo znanosti jučer je najavilo da će u najkraćem roku podmiriti zaostala potraživanja nastavnika i ostalih zaposlenika osnovnih i srednjih škola za smjenski rad.

Zaostala potraživanja za osnovne škole odnose se na razdoblje od 1. travnja 2002. do 30. lipnja 2002. i iznose oko 25 milijuna kuna.

Zaostala potraživanja za srednje škole odnose se na razdoblje od 1. svibnja 2002. do 30. travnja 2005. te iznose gotovo 100 milijuna kuna, priopćilo je Ministarstvo.

SHU je danas priopćio da je uvjetno spreman podržati inicijativu Ministarstva o nagodbi kako bi se izbjegli dalji sudski sporovi i troškovi.

Sindikat ističe spremnost na kompromis u smislu da ne mora biti plaćeno svih 14 mjeseci smjenskog rada, nego samo šest mjeseci, kako je to već bilo dogovoreno s Ministarstvom, ali ne može prihvatiti novo skraćivanje na samo tri mjeseca, kaže se u priopćenju.

Zamjenik predsjednika Nezavisnog sindikata srednjih škola Nikola Andrić izjavio je Hini da to nije "nikakva nova ponuda" a konačno će stajalište o podmirenju zaostataka donijeti na Središnjem odboru u petak, 13. svibnja.

Središnji odbor također će raspravljati o štrajku u srednjim školama najavljenom za lipanj, kazao je.

Andrić drži neprihvatljivim način obračuna smjenskoga rada koji bi doveo do isplate nižih svota nastavnicima i ostalim zaposlenicima.

Na sudovima je trenutno 2.000 tužbi radi neisplate smjenskog rada, i to samo preko sindikata, podsjetio je Andrić dodavši kako će savjetovati članovima da ne povlače te tužbe.

Po prijedlogu Ministarstva, procjenjuje Andrić, nastavnici bi dobili 4.000 kuna odmah, a tužbom preko sindikata, uz kamate i druge troškove, oko 8.000 kuna kroz neko vrijeme.

Željko Stipić, predsjednik Hrvatskog školskog sindikata Preporod, preko kojega je podneseno oko 1.500 tužbi zbog neisplate smjenskog rada, drži neprimjerenim da se nastavnicima na potpis nude nagodbe bez jamstava Ministarstva da će biti i provedene.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙