FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Savez dijabetičkih udruga traži da inzulin Lantus bude dostupan svim dijabetičarima

ZAGREB, 13. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatski savez dijabetičkih udruga organizira ovoga vikenda potpisivanje peticije u Zagrebu, Varaždinu,Osijeku i Splitu kojom od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje(HZZO) traži da inzulin Lantus za reguliranje šećera u krvi budedostupan svim dijabetičarima.
ZAGREB, 13. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatski savez dijabetičkih udruga organizira ovoga vikenda potpisivanje peticije u Zagrebu, Varaždinu, Osijeku i Splitu kojom od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) traži da inzulin Lantus za reguliranje šećera u krvi bude dostupan svim dijabetičarima.

Upravo vijeće HZZO-a nedavno je Lantus uvrstilo na svoju listu lijekova, uz napomenu da će besplatno biti dostupan djeci dijabetičarima do 18 godina starosti.

Odraslim dijabetičarima omogućeno je, zbog oslobađanja od plaćanja PDV-a, nabavljanje Lantusa po cijeni od 400 kuna umjesto 700 kuna.

"Lantus je na listi lijekova, a zapravo nije jer je besplatan samo za djecu do 18. godine kojih je ukupno u Hrvatskoj pedesetak", kaže predsjednica udruge Mensura Dražić.

Bilo bi poštenije, smatra Dražić, da je HZZO u "slučaju Lantus" priznao da nema novca pa taj lijek do nekih boljih vremena ne mogu dobiti svi dijabetičari.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima oko 300.000 dijabetičara od kojih otprilike trećina ne zna da boluje od šećerne bolest.

Udruga smatra da bi Lantus trebao biti besplatan za sve dijabetičare ali uz liječničku indikaciju, tj. kada liječnik ocijeni da ostale vrste inzulina ne daju odgovarajuće rezultate u regulaciji šećera.

"Lantus jest skuplji inzulin, ali ga se troši manje, pa bi ukupna cijena njegove potrošnje ostala na istoj razini", kaže Mensura Dražić.

U Zagrebu će svi zainteresirani moći potpisati peticiju u subotu od 11 do 13 sati na Trgu bana Jelačića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙